ABSOLWENCI NASZEJ SZKOŁY
W okresie 50 lat istnienia szkoły, czyli od 1957 do 2007 roku, mury naszej szkoły opuściło prawie 11 543 absolwentów w następujących typach szkół i specjalnościach:
Lp. | Typ szkoły | Absolwenci |
1 | Kucharz po ZSZ | 4222 |
2 | Kucharz po SPZ | 147 |
3 | Kelner | 1320 |
4 | Kelner bufetowy | 874 |
5 | Technik żywienia | 2064 |
6 | Technik żywienia (TD) | 468 |
7 | Technik żywienia (eksterniści) | 532 |
8 | Technik po szkole policealnej | 360 |
9 | Technik hotelarstwa | 742 |
10 | Fryzjer | 26 |
11 | Ślusarz po ZSZ | 19 |
12 | Mechanik maszyn i urządzeń przemysłowych | 27 |
W ciągu 50 lat istnienia szkoły, mury jej opuściło 355 klas i 6 roczników eksternistów.
Specjalizacje, specjalności i profile uzyskiwane przez absolwentów były różne: począwszy od młodszego kucharza, kucharza, kucharza garmażera, kucharza żywienia domowego i zbiorowego, kelnera, kelnera bufetowego, technika usług gastronomicznych, technika hotelarstwa, technika żywienia zbiorowego, technika żywienia dietetycznego skończywszy na mechaniku maszyn i urządzeń przemysłowych, ślusarzu mechaniku, techniku analizy przemysłu spożywczego, fryzjerze i techniku obsługi ruchu turystycznego.
ZAWODOWE LAURY ABSOLWENTÓW „GASTRONOMIKA”
Wydawałoby się, że nasi Absolwenci powinni poświęcać się, gastronomii, kuchni i innym pokrewnym zawodom, a jednak okazuje się, że szkoła dała im dobre przygotowanie także w innych dziedzinach. Była kuźnią talentów artystycznych, a także ludzi przedsiębiorczych, którzy osiągnęli znaczące sukcesy w biznesie. Wielu Absolwentów pracuje naukowo na uczelniach uzyskując różne tytuły. Osobną grupę stanowią duchowni, którzy poświęcili się pracy duszpasterskiej. Niemała ilość absolwentów zasila służby mundurowe. Nie ma dziedziny, której nie reprezentowaliby nasi absolwenci. Zdajemy sobie sprawę z ograniczeń naszych informacji - w związku z czym przepraszamy wszystkich, którzy nie znaleźli się na stronach naszej witryny. Jednocześnie bardzo prosimy o zgłaszanie takich informacji, a my umieścimy to w witrynie.
Wybitny Absolwent -Robert Sowa Executive Chef (Hotel Jan III Sobieski, Warszawa)
| Robert Sowa. Od 1994 r. jest szefem kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1. Lata 1988 - 1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Kammerlander w tyrolskim Gerlos i Rasthaus Muehle w Bad Ischl. Jest członkiem elitarnego Klubu Szefów Kuchni, honorowym prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz członkiem Rady Programowej Polskiego Zrzeszenia Hoteli. Robert Sowa został wyróżniony tytułem honorowym przez kulinarny Instytut Francuski i jest laureatem najbardziej prestiżowej nagrody "Oskar Kulinarny 2004" w kategorii osobowość roku, przyznawanej przez dziennikarzy. Hobby Roberta to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych w całej Polsce, takich jak m. in. konkurs kulinarny Martel, konkurs kulinarny Polish Prestige Hotels, Kulinarne Trasy, konkurs grillowy "Sielawa Blues" w Starych Jabłonkach oraz najbardziej znanych kulinarnych wydarzeń w stolicy pod hasłem "Food Bazar". Robert Sowa jest autorem wielu książek i artykułów w czasopismach o tematyce kulinarnej. Gotuje z zaproszonymi osobami w kąciku kulinarnym w Dzień Dobry TVN. Prowadzi cykl porad kulinarnych Radia Zet - "Przyprawy i potrawy Roberta Sowy". |
Wybitny Absolwent - I Oficer - Marcin Nuszkiewicz (pilot samolotu typu: AIRBUS 330-200, Irlandia)
| Co ja mogę o sobie napisać? Hmmmmm zajęło by mi chyba parę godzin, aby wszystko napisać, ale tak po krótce. Po szkole wraz z Anią Płatek również wychowanką Gastronomika, moją dziewczyną wzięliśmy ślub. Po kilku miesiącach urodziła nam się córa Wiktoria. Zaraz po urodzinach Wiktorii wsiadłem w samolot i wyleciałem do Australii. Ania z Wiktorią dołączyły do mnie po 3 miesiącach. Co dalej?. Praktycznie przez następne 3 lata tylko praca i praca, oczywiście na budowie bo gdzieżby indziej. Poznawałem język angielski, bo bardzo chciałem się nauczyć tego języka. Po 3 latach opanowałem go całkiem dobrze, bo zacząłem robić kurs pilota i musiałem zdawać wszystkie egzaminy państwowe po angielsku. Zostać pilotem to było moje marzenie od dziecka. Po upływie następnych 2 lat miałem licencje na samoloty 2 silnikowe i dług w banku, na paręnaście tysięcy dolarów. Niestety licencja bardzo dużo kosztuje (teraz około 120000 €). W 2004 roku dostałem propozycje pracy w Irlandii jako pilot AIRBUSA 330-200. Jestem pierwszym oficerem. Do dnia dzisiejszego latam praktycznie po całym świecie. To chyba na tyle trochę się rozpisałem będę wraz z Anią na rocznicy i balu szkoły. |
Wybitny Absolwent - I Oficer - Marcin Nuszkiewicz
(pilot samolotu typu: AIRBUS 330-200, Irlandia)
Co ja mogę o sobie napisać? Hmmmmm zajęło by mi chyba parę godzin, aby wszystko napisać, ale tak po krótce. Po szkole wraz z Anią Płatek również wychowanką Gastronomika, moją dziewczyną wzięliśmy ślub. Po kilku miesiącach urodziła nam się córa Wiktoria. Zaraz po urodzinach Wiktorii wsiadłem w samolot i wyleciałem do Australii. Ania z Wiktorią dołączyły do mnie po 3 miesiącach. Co dalej?. Praktycznie przez następne 3 lata tylko praca i praca, oczywiście na budowie bo gdzieżby indziej. Poznawałem język angielski, bo bardzo chciałem się nauczyć tego języka. Po 3 latach opanowałem go całkiem dobrze, bo zacząłem robić kurs pilota i musiałem zdawać wszystkie egzaminy państwowe po angielsku. Zostać pilotem to było moje marzenie od dziecka. Po upływie następnych 2 lat miałem licencje na samoloty 2 silnikowe i dług w banku, na paręnaście tysięcy dolarów. Niestety licencja bardzo dużo kosztuje (teraz około 120000 €). W 2004 roku dostałem propozycje pracy w Irlandii jako pilot AIRBUSA 330-200. Jestem pierwszym oficerem. Do dnia dzisiejszego latam praktycznie po całym świecie. To chyba na tyle trochę się rozpisałem będę wraz z Anią na rocznicy i balu szkoły.
Wybitny Absolwent - Paweł Bogusz
Paweł Bogusz rocznik 1980. Absolwent Liceum Zawodowego o profilu kelner w ZSG nr 1 z roku 1999. W trakcie nauki odbywał zajęcia praktyczne w krakowskich restauracjach: Hawełka, Hotel Elektor, Willa Decjusz.
Po otrzymaniu tytułu zawodowego rozpoczął pracę w restauracji Willa Decjusz na stanowisku młodszego kelnera, a następnie w Restauracji Europejskiej. W lutym 2000 r. przystąpił do egzaminu kwalifikacyjnego na kelnera, na statku sieci Costa Atlantica, gdzie spędził 6 miesięcy. Po zakończonym kontrakcie rozpoczął pracę w Jersey Pottery Garden Restaurant. Obecnie pracuje na stanowisku menagera w Jersey Pottery Cafe and Noodle Bar.
Wybitny Absolwent - Maciej Bujakowski
Maciej Bujakowski - rocznik 2002. Absolwent Technikum Gastronomicznego.
Uczęszczał do klasy o profilu - technik technologii żywienia zbiorowego w latach 1998 - 2002.
Pracował jako kucharz w Loży Klubu Aktora, Szef zmiany w Restauracji Mieszczańskiej, sous chef w Bush Hall Hotel w Anglii,
II miejsce zdobył w Konkursie Młodego Kucharza w 2002 r.
V miejsce zajął w Ogólnopolskim Konkursie o Złotą Patelnie, brązową statuetkę w Konkursie Fafga w Innsbrucku.
Wybitny Absolwent - Ryszard Janik
Ryszard Janik rocznik 1980. Absolwent Liceum Zawodowego o profilu kelner w ZSG nr 1 z roku 1999. W trakcie nauki odbywał zajęcia praktyczne w krakowskich restauracjach: Hawełka oraz Willa Decjusz. Po otrzymaniu tytułu zawodowego rozpoczął pracę w restauracji Willa Decjusz na stanowisku młodszego kelnera. W czerwcu 2000 r. rozpoczął pracę jako kelner na statku Costa Atlantica gdzie pracował przez okres 6 miesięcy. Po powrocie pracował w Hotelu Amadeus, a w maju 2002 r. rozpoczął pracę w Old Court House Hotel Jersey. W roku 2004 przeszedł pomyślnie egzamin na kelnera, na statku Queen Mary. Po krótkim pobycie na nim otrzymał propozycję pracy na statku Seaboun Cruises, Seabourn Spilit, gdzie od października 2006 pełni funkcję II menagera.