Celem głównym projektu jest aktywizacja zawodowa min. 99 osób młodych zagrożonych wykluczeniem społecznym zamieszkałych na terenie Województwa Małopolskiego poprzez nabycie lub podniesienie kompetencji zawodowych w zakresie zawodu Kucharz, kompetencji w zakresie języka hiszpańskiego oraz kompetencji interpersonalnych z wykorzystaniem potencjału mobilności ponadnarodowej. Planowanym efektem projektu będzie podjęcie zatrudnienia przez min. 44 osób.
Projekt „Gotuj po hiszpańsku II” realizowany przez Fundacje Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Wiedza, Edukacja, Rozwój , 4 oś priorytetowa Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa, Działanie: 4.2 Współpraca ponadnarodowa. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Okres realizacji Projektu: 02.01.2017 do 31.12.2020.
Wartość projektu 3 143 883,54 zł z czego wkład Funduszy Europejskich wynosi 3 056 049,28 zł.
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr Henryka Sucharskiego Projekt jest Partnerem w projekcie „Gotuj po hiszpańsku II” realizowanym w ramach Priorytetu IV, Działanie 4.2 „Programy mobilności ponadnarodowej” Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.
Lider projektu: Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI
Partnerzy:
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
Centro de Formación Profesional ALTAVIANA
Więcej informacji na: www.gotujpohiszpańsku.pl
Spot promujący projekt: https://youtu.be/Mztg48WMtyE
W ramach tegorocznej edycji #erasmusdays2020 nauczyciele, którzy realizują projekt „ Doskonalenie kompetencji kluczowych przez nauczycieli, drogą do uczniowskiego sukcesu” w ramach Programu Erasmus +, zaprezentują „ Przewodnik dla nauczycieli po narzędziach TIK”, który jest owocem międzynarodowej współpracy z partnerami projektu oraz codziennej pracy nauczycieli ze swoimi uczniami w trakcie zajęć szkolnych.
Zapraszamy do śledzenia naszych działań.
Czytaj więcej: „ Uczymy się przez całe życie i dzielimy się wiedzą” #erasmusdays 2020 w naszej szkole.„Projekt Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków - 2 edycja” - całkowita wartość projektu 2 724 351,15 zł.
Realizatorzy projektu:
Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 (ZS Ek. Nr1),
Zespół Szkół Ekonomicznych nr 2 (ZS Ek. Nr 2),
Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 (ZSG Nr 1),
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 (ZSG Nr 2),
Zespół Szkół Specjalnych nr 14 (ZSS Nr 14),
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy (SOSW Nr 1),
Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 (CKZ Nr 1).
Przedłużenie terminu realizacji projektu „Doskonalenie kompetencji kluczowych przez nauczycieli drogą do uczniowskiego sukcesu” nr 2018-1-PL01-KA101-048702, Program Erasmus +, Akcja A1, mobilność kadry edukacji szkolnej.
Czytaj więcej: Przedłużenie terminu realizacji...W poniedziałek 20 stycznia 2020 roku Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 odwiedzili partnerzy z projektu eTwinning, wice-dyrektor, p. Gökhan Aylan oraz nauczyciel języka tureckiego, p. Hasan Meral ze szkoły Kartepe Pirelli Andalou Lisesi z Izmitu w Turcji. Polscy i tureccy nauczyciele są częścią większego projektu międzynarodowego, który wspólnie realizują.
Czytaj więcej: 20.01.2020 - Wizyta partnerów projektu eTwinning w ZSG 1Nazwa projektu: Interdyscyplinarny wymiar kształcenia zawodowego gwarancją sukcesu w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-063794
Czas trwania projektu: 2.09.2019 - 1.09.2021 r.
Liczba uczestników: 8
Główne cele projektu:
- Podniesienie jakości procesu kształcenia zawodowego w ZSG nr 1 poprzez doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, językowych oraz pedagogicznych nauczycieli przedmiotów zawodowych z branży gastronomicznej,
- Nawiązanie współpracy z nowymi szkołami z Portugalii, Włoch, Finlandii i Łotwy,
- Wprowadzenie innowacyjnych metod i narzędzi w nauczaniu przedmiotów zawodowych,
- Opracowanie i wdrożenie programu nauczania zakładającego interdyscyplinarność w kształceniu zawodowym w ZSG nr 1,
- Udział w mobilności typu job shadownig.
Pobierz dokumenty:
Grupa nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących ZSG nr 1, realizujących projekt Erasmus plus "Doskonalenie kompetencji kluczowych przez nauczycieli drogą do uczniowskiego sukcesu", rozpoczęła mobilność zagraniczną w partnerskiej szkole CFA w St Michel Mont Mercure.
Czytaj więcej: Projekt Erasmus plus "Doskonalenie kompetencji kluczowych przez nauczycieli drogą do uczniowskiego...Odbyte Staże zawodowe w ramach Projektu "Hiszpańskie smaki - zagraniczne staże dla uczniów ZSG 1 w Krakowie" jest realizowany ze środków PO WER na zasadach programu Erasmus+.
Czytaj więcej: Projekt: „Hiszpańskie smaki"