Sukcesem absolwenta naszej szkoły, Mateusza Guzika, zakończyła się X jubileuszowa edycja konkursu na Króla Gęsiny 2018/19 odbywającego się w ramach akcji Gęsina na św. Marcina. W tym roku do konkursu przystąpiło ponad sto restauracji z całej Polski. Mateusz Guzik szef kuchni restauracji Enoteka Pergamin przedstawił Gęsią pierś z wędzoną solą i palonym sianem (zwycięska potrawa), pączek z podrobami i pudrem z tłuszczu gęsiego, galaretkę z gęsiego demi glace i ciastko z owsa z żurawiną.
Czytaj więcej: Absolwent naszej szkoły Królem Gęsiny 2018/2019Podczas poniedziałkowej gali Gault&Millau, która została zorganizowana w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2018. Przewodnik nagradza szefów kuchni i restaurację czapkami od 1-5 wyłonionych podczas „tajnych wizyt” inspektorów. Nasi Absolwenci Michał Cienki i Łukasz Cichy otrzymali, aż dwie czapki, a w Krakowie najwięcej jest 3.
Czytaj więcej: Nasz Absolwent Michał Cienki został nominowany do nagrody Młody Talent 2018Mamy do Was drodzy absolwenci gorącą prośbę - przedstawcie nam swoje dzieje, pozostawcie po sobie coś dla innych, coś co będzie zachętą dla naszych obecnych uczniów, a zarazem motywacją do nauki i nadzieją na przyszłość.
Losy absolwentów są przecież wizytówką szkoły. Z przyjemnością opublikujemy na stronie informacje o Was, Waszych osiągnięciach i dziejach jeśli tylko zechcecie przysłać do nas takie informacje. Niezwykłe byłyby także Wasze aktualne zdjęcia. Można to zrobić poprzez kontakt e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub. Zachęcamy do włączenia się w tworzenie tej strony i kreowania dalszych losów swojej szkoły…
Z góry dziękujemy!
Wybitny Absolwent Gastronomika - Piotr Serafin - absolwent Wyższej Szkoły Zarządzania w Warszawie, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie oraz członek Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie R.P.
Wybitny Absolwent Gastronomika - Paweł Bogusz
Paweł Bogusz rocznik 1980. Absolwent Liceum Zawodowego o profilu kelner w ZSG nr 1 z roku 1999. W trakcie nauki odbywał zajęcia praktyczne w krakowskich restauracjach: Hawełka, Hotel Elektor,oraz Willa Decjusz. Po otrzymaniu tytułu zawodowego rozpoczął pracę w restauracji Willa Decjusz na stanowisku młodszego kelnera, a następnie w Restauracji Europejskiej. W lutym 2000 r. przystąpił do egzaminu kwalifikacyjnego na kelnera, na statku sieci Costa Atlantica, gdzie spędził 6 miesięcy. Po zakończonym kontrakcie rozpoczął pracę w Jersey Pottery Garden Restaurant. Obecnie pracuje na stanowisku menagera w Jersey Pottery Cafe and Noodle Bar.
Wybitny Absolwent Gastronomika - Maciej Bujakowski
Maciej Bujakowski - Rocznik 2002. Absolwent Technikum Gastronomicznego.
Uczęszczał do klasy o profilu - technik technologii żywienia zbiorowego w latach 1998 - 2002.
Pracował jako kucharz w Loży Klubu Aktora,
Szef zmiany w Restauracji Mieszczańskiej, sous chef w Bush Hall Hotel w Anglii,
Wybitny Absolwent Gastronomika - Ryszard Janik
Ryszard Janik rocznik 1980. Absolwent Liceum Zawodowego o profilu kelner w ZSG nr 1 z roku 1999. W trakcie nauki odbywał zajęcia praktyczne w krakowskich restauracjach: Hawełka oraz Willa Decjusz. Po otrzymaniu tytułu zawodowego rozpoczął pracę w restauracji Willa Decjusz na stanowisku młodszego kelnera. W czerwcu 2000 r. rozpoczął pracę jako kelner na statku Costa Atlantica gdzie pracował przez okres 6 miesięcy. Po powrocie pracował w Hotelu Amadeus, a w maju 2002 r. rozpoczął pracę w Old Court House Hotel Jersey. W roku 2004 przeszedł pomyślnie egzamin na kelnera, na statku Queen Mary. Po krótkim pobycie na nim otrzymał propozycję pracy na statku Seaboun Cruises, Seabourn Spilit, gdzie od października 2006 pełni funkcję II menagera.
Wybitna Absolwentka Gastronomika - Katarzyna Krzywda
Katarzyna Krzywda - Absolwentka Liceum Zawodowego o profilu kelner bufetowy w ZSG nr 1 z roku 2003, a po ukończeniu szkoły kontynuowała naukę w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej na kierunku (4 rok hotelarstwa). Pracowała w Restauracji: pod Trzema Królami, w Kawiarni Stary Wiedeń, w Restauracji Avanti. Zdobyła I miejsce w Wewnątrzszkolnym Konkursie Kelnera w 2002 roku, który odbył się w ramach III edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznego.
Wybitny Absolwent Gastronomika - Roman Nazaruk
Roman Nazaruk - rocznik 1969, Absolwent Technikum Gastronomicznego w ZSG nr 1 w roku 1988. W latach 1988 – 2002 pracował w krakowskich hotelach Forum i Francuski jako kelner. W roku 1996 rozpoczął własną działalność gospodarczą, współtworząc jedną z pierwszych na krakowskim rynku gastronomicznym, profesjonalną wypożyczalnię naczyń. Z czasem firma rozwinęła się i w chwili obecnej jest jedną z największych firm cateringowych w Krakowie oraz prowadzi własną restaurację.
Wybitny Absolwent Gastronomika - Sebastian Nocuń
Sebastian Nocuń - rocznik 1976. Absolwent Technikum Hotelarskiego z roku 1996. W roku 2001 ukończył Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. W latach 1997-1998 pracował jako kierownik sprzedaży w firmie produkcyjno-handlowej Mexsport w Krakowie. W latach 1999-2002 pracował w restauracji Wentzl w Krakowie, początkowo jako kelner-barman, następnie jako kierownik sali. Od roku 2002 pracuje na wyspie Jersey w Wielkiej Brytanii kolejno jako; sommelier w hotelu Silver Springs – rok 2002; kierownik sali/ asystent kierownika gastronomii w Hotel de Vere Grand - w latach 2002 - 2004; kierownik gastronomii/ asystent dyrektora w Hotel la Place w latach 2004-2007. Od czerwca 2007 r. pełni funkcję kierownika gastronomii w Hotel de France. Posiada certyfikat potwierdzający zdany egzamin ze znajomości win świata oraz wódek i napojów alkoholowych na poziomie zaawansowanym /British WSET/ wydany przez Higland College Jersey. W roku 2004 zdobył tytuł Pracownika roku przyznawany najlepszemu pracownikowi przez Dyrektora i Zarząd Hotel la Place.
Wybitny Absolwent Gastronomika - Jerzy Rybak
Jerzy Rybak - rocznik 1952. Absolwent Technikum Gastronomicznego w ZSG nr 1 w roku 1978, uzyskał tytuł Mistrza Kucharskiego. Kucharz i Szef kuchni w wielu restauracjach i hotelach zarówno polskich jak i europejskich między innymi w: Hotel Holiday Inn w Krakowie, Ambasadzie Polski w Paryżu, Królewskim Klubie Golfowym w Holandii, w krakowskim Hotelu Elektor, w polskiej restauracji "Dom Krakowski" w Norymberdze, w restauracji "Sophien Alphe" w Wiedniu. Został wyróżniony w konkursie na najlepszy przepis organizowany przez Hotel Bristol i wydawnictwo Sukces. Jerzy Rybak to uczestnik Europejskiego Konkursu Mistrzów Kucharskich Poitier we Francji. Zdobywca "Czarnego Guzika" - francuskiego wyróżnienia kucharskiego. Obecnie pełni funkcję Szefa kuchni w Hotelu Ostoya Palace w Krakowie.