Grupa nauczycieli przebywających w Finlandii w ramach projektu Erasmus plus "Doskonalenie kompetencji kluczowych przez nauczycieli, drogą do uczniowskiego sukcesu” pozdrawia serdecznie z Kokkoli. Przywieziemy do Krakowa nowego przeszkolonego nauczyciela przyszłości.
Czytaj więcej: "Doskonalenie kompetencji kluczowych przez nauczycieli, drogą do uczniowskiego sukcesu”Pielgrzymka Maturzystów do Częstochowy na Jasną Górę w intencji pomyślnie zdanego egzaminu dojrzałości.
Czytaj więcej: 18.03.2019 - Pielgrzymka Maturzystów do CzęstochowyNasza szkołę reprezentowali: Paweł Kabat i Szymon Wylęgły z klasy IV b. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 90 minut wykonać trzy dania zasadnicze z surowców wylosowanych z czarnej skrzynki.
Czytaj więcej: 14.03.2019 - III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Black Box" w Elblągu.Zapraszamy do odwiedzenia naszej szkoły i zapoznania się z ofertą edukacyjną. Możecie odwiedzić naszą stronę internetową, profil na Facebooku i na Instagramie, nic jednak nie zastąpi bezpośredniego kontaktu.
Wojski zebrał co prędzej z sąsiedztwa kucharzy;
Pięciu ich było,służą,on sam gospodarzy.
Jako kuchmistrz białym się fartuchem opasał,
Wdział szlafmycę, a ręce do łokciów zakasał;
(…) ręką przetarte okulary włożył,
Dobył z zanadrza księgę,odwinął,otworzył.
Księga ta miała tytuł Kucharz doskonały.(…)
Co Wojski wyczytawszy pojmie i obwieści,
To natychmiast kucharze robią umiejętni.
Wre robota, pięćdziesiąt nożów w stoły tętni (…)
Co się zgromadzić dało i z domu i z jatek,
I z lasów,i z sąsiedztwa,z bliska i z daleka:
Rzekłbyś,ptasiego tylko nie dostaje mleka.
Dwie rzeczy,których hojny pan do uczty szuka,
Łączą się w Soplicowie:dostatek i sztuka.
A.Mickiewicz Pan Tadeusz, Księga XI
Rozpoczynając relację z XX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych nieprzypadkowo sięgnęliśmy po fragment z naszej narodowej epopei, bowiem nasz jubileuszowy konkurs przebiegał pod hasłem „Dziedzictwo kulinarne”.
8 marca 2019 roku był dniem niezwykłym dla całej szkolnej społeczności Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, ponieważ po raz dwudziesty mieliśmy wielką przyjemność ugoszczenia reprezentantów szkół gastronomicznych z województwa małopolskiego, a także uczniów i nauczycieli przybywających z zagranicy.