Dzień Języków Obcych, impreza, która odbywa się w naszej szkole już od ponad 8 lat. Jest przygotowywana przez nauczycieli języków obcych oraz uczniów. Każdego roku nauczyciele i uczniowie zaskakują nas niesamowitymi strojami, prezentacjami i potrawami z całego świata. W tegorocznej edycji mieliśmy okazję poznać kuchnię, geografię, historię i zwyczaje kulturowe następujących państw: Stanów Zjednoczonych, Indii, Austrii, Niemiec, Francji, Meksyku oraz Włoch.
Uczniowie „Gastronomika” mogą chodzić do szkoły w profesjonalnych bluzach. Podobnie jak amerykańskie uniwersytety postanowiliśmy stworzyć bluzy, dzięki którym wyraźnie identyfikujemy się ze swoją szkołą. Bluzy to okazja do integracji oraz możliwość zaprezentowania szkoły na zewnątrz.
23 marca 2016 r. w Naszej Szkole zapanowała wielkanocna atmosfera. Uczniowie i wychowawcy podczas klasowych uroczystości dzielili się jajkiem i składali sobie życzenia. Spotkanie wszystkich pracowników Szkoły rozpoczął modlitwą i poświęceniem świątecznych potraw ksiądz Stanisław Kostecki.
W dniu 22 marca odbył się w naszej szkole Konkurs Wypieków Wielkanocnych. Jury miało trudne zadanie, gdyż poziom był wysoki i wyrównany. Pierwsze miejsce przyznano Katarzynie Krzyworzece z kl.2a za „Święconkę Wielkanocną".
22 marca odbył się w naszej szkole Konkurs z języka angielskiego zawodowego. Organizatorem konkursu był p. Marcin Podstawski. Wzięli w nim udział uczniowie z klas: Ib, IIi, oraz IVi. Uczestnicy zmagali się z wieloma pytaniami w formie pisemnej z dziedzin takich jak gastronomia i hotelarstwo.
"Cudze chwalicie,
Swego nie znacie,
Sami nie wiecie,
Co posiadacie"
Stanisław Jachowicz
21 marca w naszej szkole odbył się szkolny konkurs wiedzy pt: „Wczoraj i dziś Nowej Huty”. Skierowany był dla uczniów klas pierwszych i miał na celu rozbudzić zainteresowanie małą ojczyzną, z której pochodzimy, w której dorastamy czy uczymy się. Konkurs opierał się na sześciu zadaniach.