Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

21430130 10213493298037892 608732052849839323 nMiłosz Kowalski - swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w Krakowie. Zawód kucharza zdobył w Szkole Gastronomicznej im. Odona Bujwida, a wykonywana praca przerodziła się w prawdziwą życiową pasję. Pierwsze szlify zdobywał w Krakowie.

Przez cały czas spędzony w krakowskich restauracjach i hotelach czuł, że potrzebuje czegoś więcej, czegoś, co pozwoli mu rozwinąć skrzydła, pogłębi wiedzę i obudzi zawodowy głód poznania nieznanych dotąd kuchni, aż w końcu pochłonie do tego stopnia, że sam stanie się ich elementarną częścią. Kucharz podjął decyzję o wyjeździe do Wielkiej Brytanii.
Pierwsze doświadczenia w Wielkiej Brytanii zdobywał w Mallory Court Hotel w Leamington Spa, odznaczonym gwiazdką Michelin 3 AA Rosettes. Po dwóch latach rozpoczął pracę jako zastępca szefa kuchni w Ashorne Hill. Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii zdobywał doświadczenie w licznych konkursach, między innymi w brytyjskim programie Iron Chef.  Sam kucharz za swój największy sukces uważa zdobycie III miejsca w prestiżowym Hospitality Salon Culinaire w Birmingham. Po powrocie do Polski w 2011 roku objął funkcję Zastępcy Szefa Kuchni w hotelu Radisson Blu w Krakowie. W lipcu 2014 roku rozpoczął pracę jako Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport., Obecnie szef kuchni   Resturacji  Halicka  I  Mak   w hotelu  Puro Kraków.
Miłosz Kowalski to również wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy” oraz współautor książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”. W Polsce zajmuje się promowaniem dobrego jedzenia, a w świecie – polskiej kuchni. W swojej pracy chętnie sięga po polskie, regionalne produkty.

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok