Mirosław Drewniak - znany w Polsce kucharz i szef kuchni.
Mirek Drewniak to członek kapituły elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes i współzałożyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - oddziału śląskiego. Organizator gastronomii podczas dużych imprez sportowych, takich jak Puchar Świata w skokach narciarskich, Letnie Grand Prix czy rekreacyjnych, jak Polskie Dni w Maso Corto i Kaprun.
Doświadczony organizator i wykonawca dni kuchni Polskiej za granicą, między innymi w Sewilli, Burgos, Lublianie, Budapeszcie i Berlinie.
Uznany juror i współprowadzący w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Dwukrotnie nominowany do nagrody “Oskar Kulinarny” 2006 i 2007 w kategorii autor i promotor kuchni regionalnej, laureat nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej za promowanie kuchni Polskiej w Świecie i Europie.