Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

IMG 1052Marcin Polus.
Moja historia z gotowaniem zaczęła się  w rodzinnym domu pod bacznym okiem ukochanej Babci i Mamy, które były świetnymi kucharkami  ceniącymi polskie tradycje kulinarne. To właśnie One miały wpływ na wybór szkoły. Swoje kroki skierowałem do Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Nowej Hucie, którą skończyłem w 1992 roku.


Umiejętności i doświadczenie zawodowe zdobywałem m.in. w renomowanych restauracjach: restauracji w Pałacu Pugetów,  Taco, Miód Malina, Paese, gdzie byłem szefem kuchni przez 13 lat. Od 2007  przez okres 5 lat byłem osobistym kucharzem właściciela Wisły Kraków Pana Bogusława Cupiała oraz gotowałem dla drużyny piłkarzy TS Wisła podczas wyjazdów zagranicznych.
W 1996 wstąpiłem do Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników gdzie piastowałem funkcję skarbnika. Po 14 latach narodził się pomysł stworzenia naszego regionalnego stowarzyszenia i tak w 2010 roku powołałem do życia Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, którego do dziś  jestem prezesem. Organizacja, którą kieruję współpracuje z wieloma szkołami gastronomicznymi, Urzędem Marszałkowskim, Urzędem Miasta oraz Małopolską Organizacją Turystyki.
Pasjonuje mnie kuchnia żydowska i korsykańska. Bardzo często sięgam po tradycyjne produkty regionu małopolskiego, łącząc je z innowacyjnymi technikami przyrządzania dań. Gotowałem dla Prezydenta RP podczas Pucharu Świata w skokach  w Zakopanem, ambasadorów, polityków, aktorów oraz sportowców.
Prowadzę wiele warsztatów kulinarnych , podczas których staram się zarazić pasją do gotowania starszych i młodszych.
Posiadam wiele certyfikatów ukończenia różnych szkoleń i kursów, w tym :,,Certyfikat Etykiety Dyplomatycznej i Protokołu Dyplomatycznego” oraz Mistrza w zawodzie Kucharz.

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok