Tomasz Smoczyk - szef kuchni restauracji Hotelu Grand w Krakowie, miłośnik kuchni włoskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Bezustannie zachwycający kreatywnością, dbający o rozwój własny i swoich współpracowników przez udział w licznych konkursach i wydarzeniach kulinarnych.
Hołduje najwyższej jakości, co widać we wszystkim co robi. Jest pasjonatem produktów lokalnych i organizatorem wielu kolacji degustacyjnych poświęconych ich promowaniu.
Fach zdobywał pod okiem znanych mistrzów kuchni we Włoszech (z 3 gwiazdkami Michelin ). Zawodową karierę rozpoczął w Pleszewie skąd pochodzi.
Jest nauczycielem we włoskiej szkole kulinarnej Natzionale Italiana Profesionale Food w Forli we Włoszech,
Posiada na swoim koncie Guinness World Records zdobyty w Rzymie.
W 2016 roku odznaczony w Londynie medalem Culinary Order of Merit za osiągniecia kulinarne, członek światowej organizacji World Master Chef Society
Posiada dyplom Auguste Escoffiera, za wiedzę i doświadczenie kulinarne
Jest jurorem w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych w Europie i na świecie.
Przewodniczący jury degustacyjnego XX MKSG, autor i wykonawca ,,Warsztatów z Mistrzem”.