Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

 warsztaty gotujOd lutego do lipca 2015 r. nasza szkoła uczestniczyła w projekcie „Gotuj lokalnie”.
Głównym celem programu było przekazywanie wiedzy na temat optymalnego wykorzystania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw.
Projekt składał się z trzech części:

» szkolenie dla nauczycieli- opiekunów,
» warsztaty kulinarne w szkole (trzykrotnie) prowadzone przez nauczyciela- opiekuna,
» konkurs kulinarny dla uczniów (IX 2015r.), na przygotowanie dania głównego oraz przystawki lub deseru, w którym składnikami będą produkt regionalny, wieprzowina i kasza.
Dodatkowym zadaniem uczniów było przygotowanie bazy lokalnych producentów (promocja krótkich łańcuchów dostaw). W projekcie z dużym zaangażowaniem udział wzięło 14 uczniów. Sprzyjał on aktywizacji zawodowej uczniów, poszerzył wiedzę na temat warzyw, ziół i przypraw mało znanych. Pozwolił na rozbudzenie kreatywnego myślenia w poszukiwaniu nowatorskich zastosowań produktów lokalnych. Dwa zespoły zostały wybrane do reprezentowania szkoły w finale konkursu, który odbędzie się w Warszawie na przełomie września i października 2015r. Są to uczennice kl. IIc Anna Kućka i Justyna Krzywdzińska, które wykonały ,,Polędwiczkę wieprzową z sosem z grzybów leśnych z kulkami z kaszy jaglanej, jarmużu i bryndzy” i ,,Mus z kaszy perłowej z lekką anyżową nutą w towarzystwie chrupek i duetu sosów owocowych” oraz Natalia Wiśniewska z klasy IIa i Maciej Kluba z klasy IIIa, którzy przygotowali ,,Medaliony z pstrąga w aromacie śliwki na chrupiącym placuszku z kapusty charsznickiej, w asyście sosu śliwkowo- chrzanowego i musu z fasoli ,,Piękny Jaś” i „Polędwiczki wieprzowe zapiekane w panierce z kiełbasy piaszczańskiej podane w towarzystwie pęczotto

Nauczycielem- opiekunem projektu jest p. Magdalena Nosek.

» Zapraszamy do galerii zdjęć 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok