26 września odbył się w Wysowej konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych PASTERSKIE TRADYCJE. Impreza odbyła się w ramach VII Święta Rydza.
Konkurs składał się z trzech części: część I - wiedzy, część II sensoryczna, część III - kulinarna. Przedmiotem I części Konkursu była wiedza o produktach wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Wsi i Rozwoju Rolnictwa. Przedmiotem części II była analiza sensoryczna produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kasze, tłuszcze i zioła). W części III uczniowie sporządzili potrawy przygotowane tak, aby składnikiem każdej były leśne grzyby i baranina bądź jagnięcina polskiego pochodzenia.
Reprezentanci naszej szkoły, Mateusz Nowokuński, Tomasz Mikula z klasy IVA i Paweł Kowal z klasy IIIA, przygotowali ,,Udziec jagnięcy nadziany serami owczymi w towarzystwie rydzów, sosu sosnowego i preparowanej kaszy gryczanej”, która zrobiła furorę wśród członków jury.
Uczniów przygotowała Alicja Wcisło.
Zapraszamy do galerii zdjęć