Konkurs odbył się 26 września w ramach 8. Święta Rydza w Wysowej Zdroju i składał się z dwóch części:» CZĘŚĆ I- dwuetapowaetap I- przygotowanie potrawy z grzybami ze składników powierzonych przez organizatora w tzw. czarnej skrzynceetap II- prezentacja deseru przygotowanego w szkole, inspirowanego kuchnią żydowską, sporządzonego ze składników polskiego pochodzenia.
Wywiad dla portalu potrawyregionalne.pl
» CZĘŚĆ II- wiedza
quiz- pytania zamknięte z zakresu rodzajów potraw, zasad koszerności, przypraw, świąt i obrządków żydowskich.
Nasza drużyna w składzie: Katarzyna Barszczewska i Katarzyna Krzyworzeka z kl. IIA oraz Przemysław Kurek z kl. IIIK z produktów przygotowanych w tzw. czarnej skrzynce, tak jak wszyscy uczestnicy, sporządzili potrawę ze śledzi z grzybami oraz zaprezentowali na deser torcik orzechowo- migdałowy z sosem z malin. O kolejności miejsc decydowała ilość zdobytych punktów. Oprócz II miejsca przyznanego nam przez jurorów otrzymaliśmy specjalne wyróżnienie od portalu potrawyregionalne.pl za harmonię smaków w potrawach.
Naszym uczniom gratulujemy kreatywności, zdobytej wiedzy i życzymy kolejnych sukcesów.
Przygotowanie i opieka nad drużyną- p. Alicja Wcisło.
» Zapraszamy do galerii zdjęć
Wywiad dla portalu potrawyregionalne.pl, który nagrodził uczniów z naszej szkoły za harmonię smaku dania konkursowego.