Nasi uczniowie Przemysław Kurek (kl. IIIk), Michał Wnęk (kl. IIb) i Klaudia Trębacz (kl. IIIb) zakwalifikowali się do finału VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015” wraz z eliminacjami do I Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”. Na 30 zespołów szkolnych biorących udział w półfinale tylko 13 szkół zostało zakwalifikowanych do finału.
Konkurs zorganizowali: Grupa Dora Metal wraz z Zespołem Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników oraz oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy. Konkursu przeprowadzono według zasad Word Association of Chefs Societies (WACS) . Uczestnicy przygotowali zakąskę wigilijną z suma oraz wykwintne danie zasadnicze z wykorzystaniem mięsa z królika. Techniczne zadanie dodatkowe polegało na sporządzeniu sosu holenderskiego. W konkursie baristycznym nasza reprezentantka musiała zmierzyć się z testem sprawdzającym wiedzę na temat pochodzenia kawy, jej gatunków, rodzajów palenia ziaren, mielenia wypalonej kawy, walorów aromatycznych i smakowych, sposobów zaparzania i serwowania kawy. W etapie praktycznym przygotowała kawę espresso, cappuccino oraz „Cup Casting”.
Nasi uczniowie wykazali się zdobytą wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w sporządzaniu potraw i napojów.
Uczniów przygotowała: p. Bogumiła Podgórska.
» Zapraszamy do galerii zdjęć