W dniu 17 września 2016 roku w Skoczowie na Rynku odbyły się XIII Regionalne Dni Rybactwa. Imprezie towarzyszyły wystawy rybackie oraz konkursy kulinarne. Tego dnia odbyły się również Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów szkół gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentowali: Paulina Piegza z klasy kl. IIIb oraz Przemysław Kurek z klasy IVk, którzy wykazali się dużą kreatywnością i innowacją zarówno w sferze kulinarnej jak i estetycznej.
Paulina i Przemek po zakwalifikowaniu się do finału mieli za zadanie przeprowadzić obróbkę wstępną karpia, a następnie sporządzić potrawę zgodnie z ustalonymi kryteriami.
Nasi utalentowani młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali wyróżnienie za potrawę „Przysmak z karpia z kozim serem z karmelizowanymi kurkami na musie ogórkowo–imbirowym z dodatkiem sosu holenderskiego i babeczką”. Uczniowie byli oceniani przez profesjonalnych Jurorów Euro-Toques-Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, Beskidzkiego Klubu Kulinarnego zgodnie z międzynarodowym arkuszem ocen konkursu.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska.
» Zapraszamy do galerii zdjęć