Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

wys2016W ramach 9. Święta Rydza odbył się 1 października 2016 roku, w Wysowej- Zdroju, konkurs kulinarny pod nazwą „W tyglu zmian. Kuchnia 20- lecia międzywojennego”. Naszą szkołę reprezentowali: Katarzyna Barszczewska i Katarzyna Krzyworzeka z klasy IIIa oraz Przemysław Kurek z klasy IVk.
Konkurs składał się z dwóch części: kulinaria i wiedza. W części kulinaria wyróżniono 3 etapy:

1 i 2 „Zakąska do brydża” i „Proszony obiad” polegające  na przygotowaniu potrawy z grzybami z powierzonych przez Organizatora składników.
3. „Poobiednia herbatka” polegająca na prezentacji przygotowanego wcześniej deseru o nazwie „Ciastka tacowe”.
Wszystkie potrawy miały być sporządzone z udziałem Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego. Dwa pierwsze etapy były bardzo trudne, gdyż wymagały od uczniów zaplanowania i przygotowania potraw z nieznanych wcześniej składników. Nasi uczniowie jako zakąskę wykonali koreczki oraz tartinki. Jako danie główne, własnoręcznie podczas konkursu wykonany,  makaron z sosem grzybowo- serowo- śmietanowym. I to w czasie zaledwie 60 minut.
Członkowie jury, którego uczestnikiem był mistrz olimpijski w skoku o tyczce z Moskwy 1980 r.  p. Władysław Kozakiewicz (też gastronom z wykształcenia), wysoko ocenili smak dania z makaronem. Podczas pezentacji i dgustacji deseru szczególne uznanie zyskał „Sernik krakowski” uznany przez wszystkich jurorów za wybitny klasyk kuchni małopolskiej.
W części wiedza uczniowie odpowiadali na pytania quizu na temat savoir vivre przy stole oraz rozwiązywali krzyżówkę o Produktach Reginalnych. Przed ogłoszeniem wyników nasz zespół został poproszony przez Organizatora do wykonania pokazu sprządzania potrawy z rydzów dla relacji na żywo w TVP Info. Więcej matriałów ukaże się w progaramie „Bliżej niż inni” w TVP3 Kraków w środę 5 października 2016 r. o godz. 2030.  Drużyna spisała się bardzo dobrze, poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany. Gratulacje!
Opiekun drużyny: Alicja Wcisło.

» Zapraszamy do galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok