Polskie eliminacje do konkursu Calvados Nouwelle Vogue w restauracji „Stara zajezdnia”. Reprezentant naszej szkoły Mikołaj Pelc z klasy IVa przygotował świetny napój łącząc calvados z likierem z rabarbaru i naparem herbacianym z nutką kwiatów białego bzu.
Celem konkursu barmańskiego Calvados Nouvelle Vogue 2018 było wyłonienie uczestnika międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 18 uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju oraz barmani profesjonaliści zrzeszoni w SPB. Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było wykonanie „blind testu” oraz skomponowanie long drinka na bazie Calvadosu, syropów Monin i soków Tymbark. Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach. Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie 10 minut. W pierwszej części zawodnicy wykonywali „blind test”, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN, a następnie przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. Jak przystało na zawody barmańskie uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną. Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmańskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB, którzy oceniali smak, zapach i wygląd napojów.
Mikołaj otrzymał bardzo wysokie noty w ocenie degustacyjnej i zajął IV miejsce.
Serdecznie gratulujemy Mikołajowi i życzymy kolejnych sukcesów!
Opiekun Małgorzata Kosek-Ankus
» Zapraszamy do galerii zdjęć