Dnia 5.04.2019r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach odbyła się V edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego "Smak Gościnności 2019". Tematem przewodnim konkursu była śliwka suska sechlońska. Celem konkursu jest promowanie lokalnych produktów a takim właśnie jest śliwka posiadająca znak jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Uczestnicy w czasie 150 minut przygotowali zakąskę i danie główne ze śliwką sechlońską w każdej z potraw. Następnie gotowe dania prezentowali jury degustacyjnemu.
Naszą szkołę godnie reprezentował zespół składający się z Bartosza Starnawskiego z klasy IIIb i Nikoli Bielawskiej z klasy IIa zajmując drugie miejsce tuż za gospodarzami konkursu. Bartek przygotował danie główne: comber z jelenia z kluseczkami grzybowymi i sosem ze śliwki z młodymi pędami sosny. Nikola wykonała mini pączka z nadzieniem z wątroby gęsiej z pudrem z tłuszczu gęsiego.
Warto wspomnieć iż w konkursie wzięło udział 14 drużyn w tym cztery z zagranicy (Francuzi, Węgrzy, Czesi i Hiszpanie). Poziom konkursu był bardzo wysoki. Uczestnicy stosowali zróżnicowane techniki kulinarne a efekt pracy zespołów cieszył oko i zmysły jurorów.
Opiekunem uczniów były Magdalena Nosek i Ewelina Wiktorek.
Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
» Zapraszamy do galerii zdjęć