W dniu 28.11.2019 r. uczniowie uczestniczyli w XVI Małopolskim Konkursie „Stół pięknie nakryty - kuchnia europejska na krakowskim stole” organizowanym w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2.
Konkurs odbywał się w 3 kategoriach: kucharz, kelner-barman oraz cukiernik.
Produktami obowiązkowymi, które kucharz miał wykorzystać w zaproponowanej potrawie były przegrzebki - małże św. Jakuba oraz mąka kokosowa. Kamila Tsavner kl. IV cj przygotowała „Przegrzebka z szampanem i kawiorem po krakowsku”.
W kategorii cukiernik należało przygotować ciastko bankietowe. Michał Szor z kl. II b przygotował deser „Kokosowe cannelloni z nadzieniem o aromacie bzu z krakowskich ogrodów”
W kategorii kelner - barman uczestnik miał przygotować napój z wykorzystaniem syropu firmy Monin oraz aranżację stołu. Julia Dyrla z kl. III h przygotowała napój „Europejskie inspiracje” oraz aranżację stołu w kolorach herbu Krakowa z zaakcentowanymi symbolami miasta.
Uczniowie reprezentujący naszą szkołę wykazali się niezwykłą precyzją i kreatywnością w wykonaniu zadań konkursowych.
GRATULUJEMY SUKCESÓW !
Uczniów przygotowały : p. Bogumiła Podgórska, p.Małgorzata Kosek-Ankus i p. Dorota Janus
» Zapraszamy do galerii zdjęć