II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy dobiegła końca.
25 marca 2010 r., podczas drugiego dnia targów EuroGastro 2010, po emocjonującej rywalizacji wyłoniono zwycięzcę Konkursu „Kulinarny Talent 2010”.
I miejsce zajął Rafał Woźniak, który przygotował łososia config z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Restauracja Jan - Art Dom z Bełchatowa.
II miejsce zajął uczeń naszej Szkoły - Tomasz Jeziorek z klasy 4b, który stworzył przysmak z łososia norweskiego - roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo - serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
III miejsce zajął Maciej Siąkowski, który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw. Restauracja Revelo z Łodzi.Uczestnicy zostali ocenieni przez Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak - Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund - Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut i 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz produktów. Otrzymali od organizatora produkty konkursowe tj. sery marki Lazur, łosoś norweski firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex, z których mięli przygotować 7 dań głównych.
A jak jurorzy techniczni ocenili konkurs?
Grzegorz Łapanowski
- Kiedy się gotuje, powinno się oddać hołd produktowi, a poza tym warto jest jednak skupić się na produktach sezonowych. Użycie świeżej truskawki w marcu nie jest trafionym pomysłem.
Teo Vafidis
- Organizację konkursu oceniam bardzo dobrze. Natomiast jeśli chodzi o samych uczestników to myślę, że muszą jeszcze dużo trenować, nie bez kozery mówi się, że trening czyni mistrza. Nie rozumiem również dlaczego większość uczestników, którzy podawali warzywa, gotowała je w wodzie a nie wykorzystała specjalnej maszyny do parowania.
Józek Seleetso
- Myślę, że dużym problemem nadal jest filetowanie ryby. Poza tym ryby nie można tylko serwować jako supreme. Ale tak ogólnie podsumowując konkurs to muszę powiedzieć, że organizacja była świetna a młodzież spisała się całkiem nieźle.
• Zobacz relacje z konkursu.
• Zobacz zdjęcia ze strony NewsGastro.pl
Ucznia przygotowała p. prof. Bogumiła Podgórska.