Szczególne wyróżnienie dla uczniów, dla młodych talentów
W dniu 26 czerwca 2010 w nowo otwartym Hotelu Swing w Krakowie odbyła się V już edycja Festiwalu Kuchni Greckiej. Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia był Teofilos Vafidis, znany wszystkim z licznych występów i programów telewizyjnych oraz Kapituła Klubu Szefów Kuchni ATENY i Kapituła Szefów Kuchni Polska. Festiwal jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów.
Festiwal był również znakomitą okazją do poznania nowych talentów branży gastronomicznej. Młodzi polscy kucharze, pod „fachowym okiem” Klubu Szefów Kuchni mogli zaprezentować swoje zdolności w konkursie kulinarnym.
W Festiwalu Kuchni Greckiej naszą szkołę reprezentowali uczniowie Dariusz Burda i Tomasz Jeziorek, którzy wykonali potrawę „Przysmak słoneczny z krewetek w towarzystwie paluszków krabowych na sucharkach greckich z sosem oliwek czarnych oraz z sosem owocowym o smaku tropiku”.
W V Festiwalu Kuchni Greckiej nasza szkoła otrzymała:
.
Uczniów przygotowała p. mgr Bogumiła Podgórska
Podczas konkursu kulinarnego odbył się pokaz Carvingu sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami. Zobacz foto relacje z konkursu.