I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kelnera!
W dniu 3 grudnia 2010 r. w Warszawie odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu”. W eliminacjach brało udział 38 drużyn reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski. Zadanie kucharzy polegało na opracowaniu ciekawych receptur potraw oraz interesującego sposobu ich wydania. Do finału zakwalifikowano 12 drużyn, w tym reprezentację Naszej Szkoły.
Nasi uczniowie sporządzali z powierzonych surowców dwie potrawy: zakąskę gorącą - karp zapiekany z sosem piernikowym oraz danie główne - udko z kurczaka nadziewane z sosem cytrynowo - miodowym w towarzystwie sufletu z brukselki.
Dania konkursowe były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. Jury techniczne zwracało uwagę na przestrzeganie higieny i czas wykonania potraw, natomiast sędziwie degustacyjni oceniali smak, aromat oraz sposób wydania potraw.
Konkurs kelnerski składał się z trzech części: testu pisemnego obejmującego najważniejsze informacje z zakresu obsługi konsumenta, klasycznego nakrycia stołu do wskazanego menu oraz improstylu.
Nad całością prac czuwało profesjonalne jury: Adam Michalski, Andrzej Bryk, Stefan Birek, Mariusz Nowicki, Grzegorz Górnik.
Nasi uczniowie Mateusz Kiermasz z kl. IIa, Norbert Szczurek z kl. IIb zdobyli medale i dyplomy, a Mateusz Dadał z kl IV j wywalczył I miejsce w kategorii kelner zdobywając złoty medal i puchar.
Kucharzy do konkursu przygotowała p. Bogumiła Podgórska, a kelnera - p. Małgorzata Kosek‑Ankus.
Lista finalistów konkursu "Kuchnia Polska na Mazowszu 2010"
Relacja z konkursu - oficjalne wyniki
Foto galeria z Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego