Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

Kelnerzy wywalczyli I miejsce (stół okolicznościowy) zaś kucharze III miejsce (wyróżnienie za najlepszą technikę pracy).

17-21.10.2011_BratyslawaW dniach 17-21 października 2011 roku w Strednej Odbornej Skole w Bratysławie odbył się VII Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „Europa 2011”, w którym brali udział uczniowie z dwunastu europejskich szkół w kategoriach: kucharz, kelner i barman. Naszą szkołę reprezentowali kucharze z klasy IIIa: Kiermasz Mateusz, Mierzwa Tomasz oraz kelnerzy z klasy IVj: Bubak Paweł, Cebula Damian, Knapik Łukasz.

Drużyna kucharzy przygotowała potrawy okolicznościowe:
zakąskę zimną: tatar wołowy z kawiorem winnym
zakąskę gorącą: dorada pieczona w soli w asyście krewetek z sosem serowym
zupę: krem groszkowo-chrzanowy
danie zasadnicze: przepiórka nadziewana suszonymi owocami obłożona kasztanami z sosem żurawinowym
deser: fantazja czekoladowo-cytrusowa.

Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Kelnerzy w konkursie drużynowym przygotowali stół okolicznościowy „Europa 2011”oraz obsługiwali stół serwisowy. Nasi uczniowie w czasie pracy wykazali się zarówno różnorodnością stosowanych metod serwisu potraw oraz napojów. Barman w konkursie indywidualnym przygotował napoje mieszane w kategorii short drink- before dinner oraz soft drink. Uczeń naszej szkoły Cebula Damian wykonał short drinka oraz drinka bezalkoholowego. Napoje wyróżniały się oryginalną dekoracją. Występ uczniów naszej szkoły zakończył się sukcesem. Wróciliśmy z pucharami i dyplomami dla szkoły. 
Kelnerzy wywalczyli I miejsce (stół okolicznościowy) zaś kucharze III miejsce (wyróżnienie za najlepszą technikę pracy).
W barmańskim konkursie indywidualnym brało udział 20 zawodników. Nasz uczeń zajął III miejsce w kategorii short i soft drink (wyróżnienie za najlepszą, profesjonalną technikę pracy).

Kucharzy przygotowała p. Dorota Janus, natomiast kelnerów i barmana p. Iwona Katarzyńska.

arrow Zobacz zdjęcia 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok