Wielki sukces reprezentacji Szkoły w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu”
W dniu 4 listopada w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”, do którego jury wybrało 12 drużyn. Zespół reprezentujący szkołę tworzyli kucharze Norbert Szczurek z klasy III b i Mateusz Kiermasz z klasy III a oraz Dariusz Bukowski z klasy IV J.
Kucharze przygotowali wyśmienite potrawy, za które otrzymali puchar, a kelner ujął jury postawą, wiadomościami oraz umiejętnościami praktycznymi i wywalczył III miejsce w Polsce!
W Konkursie Kulinarnym Norbert i Mateusz przygotowali potrawy:
zakąskę: ziołowy przysmak z suma z sosem z dzikiej róży
danie główne: warkocz z kurczaka z kaszą po staropolsku z warzywami z dipem ziołowym i kawiorem żurawinowym
W Konkursie Kelnerskim Dariusz rozwiązał test z wiedzy zawodowej, nakrył stół w formie klasycznej do ustalonego menu oraz wykonał nakrycie stołu improstyl, z wykorzystaniem atrybutów kelnerskich.
Konkurs był doskonałą okazją do kultywowania, propagowania i pogłębienia wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Uczestnicy mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych i kelnerskich
Kucharzy przygotowała p. B. Podgórska a kelnera p. M. Kosek-Ankus.
Zobacz zdjęcia