Reprezentacja szkoły wywalczyła I miejsce w konkurencji technicznej sporządzania potraw!
Ogólnopolski Konkurs Sztuki Kulinarnej
„Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2011”
2 grudnia 2011 r. odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych zorganizowany przez Grupę Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Rywalizowały w nim 23 zespoły z całej Polski.
Jury oceniało :
technikę filetowania
przygotowanie mis en place
przygotowanie i czystość na stanowisku pracy
profesjonalny sposób wykonywania pracy
wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy
kreatywność i estetykę podania
smak.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Tomasz Kata i Mateusz Kiermasz z klasy III A, którzy przygotowali zapiekanego pstrąga w kruszonce serowej z sosem różanym i kawiorem chrzanowym, pierś z kaczki nadziewaną musem grzybowym na karmelizowanych gruszkach i kapuście z sosem piernikowym i sosem ziołowym. Jury doceniło wkład pracy i umiejętności Naszych uczniów i przyznało im I miejsce w technice sporządzania potraw.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska
Zobacz zdjęcia