10 maja 2012 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Norweski łosoś w polskiej kuchni”. Finał poprzedzony był szkoleniem na temat wykorzystania tej ryby w produkcji potraw oraz konkursem, który wyłonił zwycięskie drużyny z poszczególnych szkół.
Zarówno podczas eliminacji jak i finału konkursu uczniowie wykonali dwa zadania:
– przystawkę z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym wykorzystaniem minimum dwóch składników z listy przedstawionej przez Organizatora oraz składników dostępnych na wspólnym stole
– danie główne ze świeżego łososia norweskiego zgodnie z tematem „Wariacje na temat polskich klusek oraz łososia norweskiego”
Każda drużyna miała taki sam czas na realizację zadań konkursowych: jedną godzinę na wykonanie przystawki i półtorej godziny na wykonanie dania.
Ocenie podlegały następujące kryteria:
– kreatywność
– smak
– aranżacja i ekspozycja potrawy
– organizacja pracy i stanowiska
– prezentacja ustna dania przed jury
Naszą szkołę miały zaszczyt reprezentować dwa zespoły uczniów: Mateusz Nowokuński i Adrian Konofalski z kl. Ia oraz Karolina Mietła i Adrian Bujak z kl. IIIb pod opieką p. Alicji Wcisło. Uczniów przygotowały p. B. Podgórska i p. A. Wcisło.
Nasi reprezentanci zdobyli dyplomy dla szkoły i indywidualne nagrody rzeczowe.
Podczas finału uczestnicy mieli okazję spotkać Norweską Parę Królewską, która przybyła do Centrum Kulinarnego z krótką wizytą. Było to dla wszystkich niezapomniane przeżycie.
Zobacz zdjęcia