Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

10.052012_wawa10 maja 2012 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Norweski łosoś w polskiej kuchni”. Finał poprzedzony był szkoleniem na temat wykorzystania tej ryby w produkcji potraw oraz konkursem, który wyłonił zwycięskie drużyny z poszczególnych szkół.

Zarówno podczas eliminacji jak i finału konkursu uczniowie wykonali dwa zadania:
–  przystawkę z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym wykorzystaniem minimum dwóch składników z listy przedstawionej przez Organizatora oraz składników dostępnych na wspólnym stole
– danie główne ze świeżego łososia norweskiego zgodnie z tematem „Wariacje na temat polskich klusek oraz łososia norweskiego”
Każda drużyna miała taki sam czas na realizację zadań konkursowych: jedną godzinę na wykonanie przystawki i półtorej godziny na wykonanie dania.

Ocenie podlegały następujące kryteria:
– kreatywność
– smak
– aranżacja i ekspozycja potrawy
– organizacja pracy i stanowiska
– prezentacja ustna dania przed jury

Naszą szkołę miały zaszczyt reprezentować dwa zespoły uczniów: Mateusz Nowokuński i Adrian Konofalski z kl. Ia oraz Karolina Mietła i Adrian Bujak z kl. IIIb pod opieką p. Alicji Wcisło. Uczniów przygotowały p. B. Podgórska i p. A. Wcisło.
Nasi reprezentanci zdobyli dyplomy dla szkoły i indywidualne nagrody rzeczowe.

Podczas finału uczestnicy mieli okazję spotkać Norweską Parę Królewską, która przybyła do Centrum Kulinarnego z krótką wizytą. Było to dla wszystkich niezapomniane przeżycie.

arrowZobacz zdjęcia 

 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok