I miejsce Tomasza Mierzwy w I Ogólnopolskim Konkursie dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikująceo rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
2 października 2012r., w Krakowie odbył się finał I Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszą recepturę z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG oraz GTS. Konkurs skierowany był do uczniów, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden z w/w produktów.
Jury Konkursu spośród 32 nadesłanych prac wyłoniło w Półfinale 10 najwyżej ocenionych przepisów kulinarnych, które zostały zakwalifikowane do Finału.
W drugim etapie nastąpił wybór zwycięskich przepisów na podstawie oceny wykonanych potraw.
Tomasz wykonał potrawę:
Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko – kwaśną cukinią w sosie balsamicznym.
Jury doceniło smak i aromat dania oraz jego aranżację.
Uczniem opiekowała się p. Alicja Wcisło
Gratulujemy sukcesu!
Zobacz zdjęcia