Dnia 16 listopada 2012 r. Fundacja Aeris Futuro przeprowadziła warsztaty z uczniami naszej szkoły. Celem zajęć było wykształcenie właściwej postawy oraz odpowiedniego podejścia do tematyki żywieniowej. Zajęcia opierały się na prezentacji obrazującej naukowe dowody potwierdzające skalę wpływu naszych wyborów żywieniowych na kondycję środowiska naturalnego oraz przybliżały wiedzę dotyczącą znajomości podstawowych rozróżnień diety wegetariańskiej.
W drugiej części warsztatów odbył się konkurs gastronomiczny, w którym jury degustacyjne wybrało trzy najlepsze potrawy wegetariańskie.
Pierwsze miejsce w konkursie zajął uczeń kl. IIIa Przemysław Błaszkiewicz, który przygotował pasztet z cukini i chipsy dyniowe.
Drugie miejsce przypadło uczennicom kl. Ia: Patrycji Synowiec i Kindze Rajczyk, które wykonały jajo poszetowane na szparagach, z sałatą rzymską.
Trzecie miejsce zdobyła Paulina Ciupka z kl. Ia za krem z porów z paprykowymi grzankami.
Wszystkie potrawy zostały docenione przez jurorów. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz książki kucharskie z przepisami kuchni wegetariańskiej. Dodatkowo, szkoła za udział w projekcie, otrzymała kiełkownicę, szybkowar i parowar , a wszyscy uczestnicy projektu otrzymali broszury informacyjne obrazujące piramidę żywieniową
i środowiskową. Opiekunem projektu w naszej szkole była p. Magdalena Nosek.
Oranizatorom, uczestnikom i opiekunowi serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !
Zobacz zdjęcia