W dniach 15-16 września 2012 r. na Rynku w Skoczowie odbyły się Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia organizowane w ramach X Regionalnych Dni Rybactwa. Organizatorem była Lokalna Grupa Rybacka - ŻABI KRAJ. Nasi uczniowie Kamil Wożniak, Sebastian Szafrański kl. IV B uczestniczyli w konkursie przygotowując potrawę: Karp po królewsku podany na ragoût z grzybów leśnych z sosami migdałowym i wiśniowym z babeczką owocową. Publiczność mogła podziwiać uczniów od momentu sprawiania ryby do gotowej potrawy. Celem tej imprezy jest promowanie zdrowej kuchni, w szczególności potraw z karpia jako ryby będącej symbolem regionu. Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Uczniowie przeprowadzali - obróbkę wstępna karpia, przygotowywali właściwa potrawę w/g kryteriów konkursowych.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska