We wtorek 12.03.2013 r. w bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych trwały kuchenne zmagania w ramach IV Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego „Finezja smaku potraw z cielęciny”. W szranki o tytuł najlepszego kuchmistrza, który przyrządzi najpyszniejszą cielęcinę, stanęło dziewiętnastu młodych kucharzy z Cieszyna, Żywca, Bielska-Białej, Wisły, Bydgoszczy, Rybnika, Jastrzębia Zdroju, Wodzisławia Śląskiego oraz Gliwic. W kuchennych zmaganiach wziął także udział Sebastian Szafrański z kl. IV b, który przygotował potrawę: udziec nadziewany musem jajecznym i borowikami podany na sosie żurawinowym ze szparagami z emulsją lubczykową- cytrynową. Sebastian za swoje umiejętności kulinarne został wyróżniony i otrzymał Puchar Mistrza Smaku.
Młodzież była oceniana przez profesjonalnych jurorów. Pod ich „fachowym okiem” mogli zaprezentować swoje zdolności.
Kulinarnym zmaganiom towarzyszył także niebywały spektakl - pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jean’a Bos’a twórcy Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce.
Ucznia przygotowała p. Bogumiła Podgórska.
Zobacz zdjęcia