1 czerwca 2013r. w przepięknej scenerii, u podnóża Trzech Koron, w Sromowcach Niżnych odbyła się III edycja Konkursu Kulinarnego „ Smak Pienińskiego Pstrąga”.
Festiwal jak co roku zorganizowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu jest promocja regionu, pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Startujący w konkursie mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub ciepłą z ,,akcentem regionalnym".
Naszą szkołę reprezentowali Mateusz Nowokuński z IIA i Daniel Woźniak z IIIB.
Mateusz przygotował: wędzonego pstrąga na puree z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” z dodatkiem duszonego w miodzie spadziowym selera i jabłek łąckich. Natomiast Daniel wykonał filet z pstrąga na białej pierzynce z bryndzą podhalańską w asyście szparagów i duszonej rzodkiewki. W tych zawodach kulinarnych nasi uczniowie walczyli dzielnie, godnie reprezentując naszą szkołę.
Gratulujemy !
Uczniami opiekowały się p. Magdalena Nosek i Alicja Wcisło.
Zobacz zdjęcia