Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

wymiana2015 BratyslawaW dniach od 16 do 24 maja 2015r. po raz pierwszy mieliśmy przyjemność gościć młodzież i nauczycieli zawodu z zaprzyjaźnionej szkoły z Bratysławy. Z tej okazji odbywały się w naszej szkole Dni Kuchni Słowackiej. Mogliśmy popróbować typowych potraw naszych gości. Były to między innymi schab w cieście ziemniaczanym, haluszki z bryndzą, schab z kiszoną kapustą, filet z kurczaka z warzywami, strudel z jabłkami czy drożdżowe kołacze z białym serem. Potrawy bardzo nam smakowały.

Lekcje koleżeńskie dla gości przeprowadziły panie: Bogumiła Podgórska, Marta Łazarska, Kinga Stachowicz. Obsługę konsumenta z uczniami ze Słowacji zorganizowały panie: Małgorzata Kosek- Ankus, Iwona Katarzyńska oraz Małgorzata Żelawska-Wilk. Wyżywienie dla grupy koordynowały panie: Alicja Wcisło i Małgorzata Kosek-Ankus. Posiłki dla gości przygotowali uczniowie różnych klas pod opieką nauczycieli: B. Podgórskiej, A. Wcisło, M. Nosek, S. Kurek, M. Schabowskiej, M. Żelawskiej-Wilk, T. Dery.
Popołudniami goście w towarzystwie naszej młodzieży poznawali walory turystyczne Krakowa pod opieką nauczycieli: p. J. Sternal, M. Wierdak-Róż, A. Ptasznika, D. Owczarek i P. Walocha. Goście przebywali w naszym mieście pierwszy raz więc przygotowano dla nich specjalny program na czas wolny: przewidziano spacer po Starym Mieście, wycieczkę na Kazimierz, do Kopalni soli w Wieliczce, zwiedzanie hotelu Copernicus – należącego do sieci Ree Ree Chaton. W piątek wyjechali na wycieczkę do Oświęcimia, która pozostawiła niezatarte wrażenia. Sobota była dniem relaksu, zakupu pamiątek połaczona z wycieczką za miasto i wysłuchaniem koncertu w Niepołomicach. W niedzielne przedpołudnie goście pełni wrażeń wyjechali w drogę powrotną.
Wymianę zorganizował i koordynował p. dyr. Józef Wątorczyk i p. kierownik szkolenia praktycznego Dorota Romańska.

» Zapraszamy do galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok