W dniach 12 - 29 kwietnia 2016 r. Marcin Bujakowski i Bartosz Kurek uczestniczyli w zagranicznym stażu zawodowym w Niemczech. Pracowali w firmie DATEV DREI w Norymberdze. Zakres ich obowiązków zawodowych obejmował przygotowywanie półproduktów potrzebnych do produkcji potraw, produkcję dań obiadowych, dbanie o higienę w kuchni oraz sprzedaż gotowych potraw.
Był to zakład typu zamkniętego, dziennie obsługujący średnio 1500 konsumentów, którzy byli pracownikami firmy DATEV. Uczniowie nauczyli się tam specyfiki żywienia zbiorowego w kuchni niemieckiej oraz dotychczas nieznanych technik obróbki produktów, powszechnie niestosowanych w polskiej kuchni.
W czasie wolnym zwiedzali m.in. Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände, Lorenzkirche i Hauptmarkt. Byli również w Berufsschule 7 - szkole przyjmującej, zobaczyli pracownie do nauki zawodu oraz uczestniczyli w lekcjach. Pobyt w Norymberdze był okazją do próbowania typowych potraw niemieckich np. Nürnberger Bratwürste mit Sauerkraut w restauracji Bratwurströseln. Staż wpłynął znacząco na doświadczenie zawodowe uczniów, a niemiecka kultura pracy pozwoliła na wyrobienie wielu pozytywnych nawyków zawodowych.
» Zapraszamy do galerii zdjęć