Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

cyprW piątek, 7 października, w naszej szkole odbyła się międzynarodowa konferencja pod hasłem: „Kształcenie zawodowe bez granic” z udziałem przedstawicieli szkół: polskiej i cypryjskiej oraz środowiska lokalnego.
Konferencję uroczyście otworzyła Pani Dyrektor Barbara Brewczyńska, następnie wszystkich zgromadzonych gości powitał Dyrektor szkoły z Pafos Pan Theodoros Elia.

Konferencja była podsumowaniem dwutygodniowej wizyty uczniów i nauczycieli z Cypru w Krakowie w związku z realizacją projektu Erasmusplus. Uczniowie odbywali praktyki w renomowanych krakowskich zakładach gastronomicznych, z którymi współpracuje nasza szkoła m.in. restauracją Miód i Wino, Hotelem Radisson Blu oraz Park Inn.
W konferencji udział wzięli: Pani wicedyrektor Małgorzata Matysik, Pani kierownik szkolenia praktycznego Dorota Romańska, ks. Proboszcz parafii Arka Pana Edward Baniak, Pani Anna Łuszczek przedstawiciel Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Pan Zbigniew Kurleto Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego, przedstawiciel Rady Rodziców oraz nauczyciele ZSG 1 i szkoły z Pafos wraz z uczniami.
Uczestnicy konferencji zapoznali się z prezentację multimedialną przygotowaną przez nauczyciela ze szkoły cypryjskiej Panią Christoulę Christofi, która zapoznała nas z wyspą Cypr oraz miastem Pafos, regionalną kuchnią i zwyczajami Cypryjczyków. W trakcie konferencji Dyrektor szkoły Pan Theodoros Elia przekazał na ręce Pani Dyrektor Barbary Brewczyńskiej zaproszenie na Cypr dla Prezydenta Miasta Krakowa z okazji uroczystej inauguracji „Pafos – europejskim miastem kultury roku 2017”.
Przed konferencją odbyły się kulinarne warsztaty polsko-cypryjskie, w trakcie których uczniowie przygotowywali potrawy z każdego kraju pod okiem szefów kuchni Yiannisa Vassiliou i Tomasza Dery. Następnie uczniowie szkoły z Pafos razem z naszymi uczniami i szefami kuchni dokonali prezentacji wykonanych dań: greckiej sałatki podanej z grillowanym serem halloumi (cypryjskim specjałem) i dressingiem z pastą tahini, rosołu drobiowego ze swojskim makaronem, polędwiczek duszonych w cypryjskim winie Commandaria podanych z kaszą bulgur oraz dwóch deserów: cypryjskiego z ciastem filo przekładanym cypryjskim serem Annari oraz polskim deserem z kwaśnego mleka i malin. Wszystkie dania smakowały wyśmienicie i otworzyły na nowe smaki.
Konferencja została zakończona wspólnymi zdjęciami i wręczeniem drobnych upominków dla gości przez Dyrekcję Szkoły.        
Tłumaczenie konferencji prowadziła pani Monika Zacharska-Dudek z asystą pani Anety Stec.

» Zapraszamy do galerii zdjęć
 
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok