Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

cypr2018.19

W dniu 17 września 2018r. gościliśmy w naszej szkole uczniów i nauczycieli z zaprzyjaźnionej szkoły Paphos Technical School na Cyprze w związku z realizacją projektu w ramach programu Erasmusplus. Przez najbliższe dwa tygodnie uczniowie z Cypru będą odbywać praktyki w renomowanych krakowskich hotelach i restauracjach. Nasza szkoła jest organizacją pośredniczącą w organizacji praktyk oraz zakwaterowania i wyżywienia w Krakowie.
 O godzinie 10.00 Pani wicedyrektor Dorota Romańska i Pani kierownik szkolenia praktycznego Joanna Brewczyńska – Sternal wraz z uczniami z klas: 4 h/t, 4 c/j i 3h/t oraz nauczycielami: Panią Moniką Zacharską - Dudek i Panią Agnieszką Kosek – Kotulą przywitali uroczyście gości z Cypru. Z uśmiechem oprowadzali po szkole i prezentowali pracownie: gastronomiczne, obsługi konsumenta, informatyczne, hotelarską i multimedialną, a na końcu wielofunkcyjne boisko szkolne Orlik. Cypryjscy nauczyciele pytali o metody pracy w polskiej szkole a uczniowie, czego uczą się najchętniej ich koledzy.
Następnie w ramach wspólnej integracji polsko – cypryjskiej wszyscy odtańczyli belgijkę pod fachowym okiem Pani Marty Żurek. Było zabawnie :)
W drugiej części spotkania zaproszeni goście mieli okazję poznać walory turystyczne Polski a zwłaszcza Krakowa oglądając film oraz prezentację multimedialną promujące Polskę przygotowaną przez uczennicę z klasy 3 h/t w języku angielskim.
Uczennice z klasy 4 c/j zaprezentowały stroje krakowskie i góralskie. Na zakończenie - nauka języka polskiego. Uczniowie wraz z nauczycielami z Cypru uczestniczyli w zabawie z kapeluszem oraz w teleturnieju ucząc się słówek i podstawowych zwrotów w języku polskim. W nagrodę za zaangażowanie i wytrwałość otrzymali drobne upominki, w tym własnoręcznie wykonane przez uczennice z klasy 4 c/j słowniczki polsko-angielskie.
Spotkanie zakończyło się wspólnym obiadem promującym polskie potrawy: tradycyjne polskie wędliny i słodkości, oscypek góralski, dania z ogórków, ziemniaków a nawet polskiej czerwonej porzeczki. A wszystko przygotowane przez Panią Wandę Fundament i serwowane przez Panią Małgorzatę Żelawską – Wilk.
Aż żal się żegnać…Było miło a wszystko co dobre szybko się kończy..

DO ZOBACZENIA!!!                 

Τα λέμε σύντομα!
                                   

cypr2018.19

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok