Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

wymiana16.03.2012W dniach od 12 - 16.03.2012 r. uczennice klasy II c: Glanowska Aneta, Makulska Gabriela, Malec Magdalena, Motyka Anna, Oszczypała Kamila pod opieką p. Małgorzaty Żelawskiej - Wilk i p. Izabeli Szymańskiej, przebywały w Presovie na Słowacji. 
Celem wymiany między szkołami, było poszerzenie wiedzy na temat technik sporządzania potraw kuchni słowackiej oraz zapoznanie młodzieży z historią miasta i jego zabytkami.
Głównym punktem programu było przygotowanie potraw kuchni polskiej w ramach trwających „Dni Kuchni Polskiej”. Uczennice sporządziły dwa zestawy obiadowe.

Pierwszy składał się z zupy ogórkowej z ryżem, ”jaskółczych gniazd”, puree ziemniaczanego i buraczków, natomiast drugi z żurku śląskiego, gulaszu wieprzowego, klusek śląskich i surówki z kiszonej kapusty. Młodzież polska i słowacka, wzajemnie uczyła się sporządzania potraw swoich kuchni. Ponadto nasze uczennice pomagały w przygotowaniu sali konsumenckiej do obsługi gości. 
W wolnym czasie młodzież zwiedzała Presov i jego zabytki. Uczestniczki wymiany miały okazję zwiedzić restaurację i apartamenty „Grand Hotelu Praha” w Tatrzańskiej Łomnicy, a wieczorem biesiadować w miejscowej karczmie ,"HUMNO". Karczma ta słynie z dużej ilości krawatów, które obcina się każdemu wchodzącemu mężczyźnie a następnie eksponuje na ścianach i poddaszu restauracji. Właściciel restauracji, pełniący także rolę wodzireja, pokazał krawat Jerzego Buzka, a na koniec oprowadził po restauracji i kuchni. 

W trakcie biesiadowania przygrywała kapela, wykonujące także polskie piosenki, które wraz z grajkami zaśpiewały uczennice.

Atrakcją wymiany był 2-dniowy pobyt w Tatrzańskiej Łomnicy z noclegiem w hotelu „Teniscentrum”. Zorganizowano także wycieczkę do Strbskego Pleso, skąd rozpościerała się panorama ośnieżonych Wysokich Tatr oraz widok na dwie skocznie narciarskie.

W tym samym czasie w naszej szkole gościliśmy uczniów z Presova.

arrowZobacz zdjęcia 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok