Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

23.04.2012_nacyW dniach od 23.04.2012 r. do 28.04.2012 r. na zaproszenie pani Dyrektor Barbary Brewczyńskiej przyjechała grupa młodzieży francuskiej wraz z profesorami Emmanuelem Humblot i Pascalem Lehalle. Współpraca między naszą szkołą i Liceum Stanisława Leszczyńskiego w Nancy trwa już od 13 lat.
Program wizyty francuskich gości w Krakowie był niezwykle bogaty. Zwiedzali oni Zamek na Wawelu, obóz koncentracyjny w Oświęcimiu, kopalnię soli w Wieliczce oraz w związku z zawodem, którego uczą się na co dzień, piekarnię w Bielsku Białej. Uczniowie z Francji, pod czujnym okiem swoich profesorów, przygotowali dla gospodarzy oraz specjalnie na tę okoliczność zaproszonych gości, niezwykle wykwintny posiłek. Na stół trafiły specjały kuchni z Lotaryngii, ponieważ w tym właśnie regionie znajduje się Nancy.

Goście zaserwowali m.in. smakołyki leśne tj. ptysie z sosem grzybowym, schab marynowany w białym winie zapiekany w cieście francuskim ze śmietanowym kremem, ciasteczka których receptura została opracowana przez siostry zakonne Wizytki mieszkające w Nancy i jak przystało na Francuzów, ciasteczko drożdżowe ze ślimakiem w maśle czosnkowym i z pietruszką. Choć dla niektórych gości był to pierwszy tego typu kontakt ze ślimakiem, wszyscy smakujący byli zachwyceni zarówno estetyką jak i smakiem serwowanych potraw. W czasie pobytu gośćmi zajmowały się p. Małgorzata Czyż, p. Anna Borkowska – Sajduk i p. Marcin Podstawski.
Uczniowie obu zaprzyjaźnionych drużyn spotkali się również na boisku. W rozegranym meczu zwyciężyła drużyna z Polski. Mecz zakończył się wynikiem 6:2. Pan Krzysztof Drabik sędziował mecz, w którym obie ekipy starały się pokonać swego przeciwnika zgodnie z zasadą fair play.
Ogromną rolę w goszczeniu grupy francuskiej odegrał również Zespół Przedmiotów Gastronomicznych, w skład którego wchodziły panie: p. A. Wcisło, p. W. Fundament, p. B. Podgórska, p. D Janus, p. J. Powroźnik, p. M. Schabowska, p. M. Łazarska, p. I. Katarzyńska, p. M. Kosek - Ankus, p. K. Stachowicz, p. A. Antoń, p. M Żelawska - Wilk, które wraz uczniami klas: III j, II w, II d, II i, III a, II e, II b przygotowywały codziennie smaczne posiłki dla zaproszonych gości z Nancy. Dzięki ich pracy Francuzi mogli zapoznać się z tajnikami kuchni polskiej jak również spróbować smakołyków wywodzących się z kuchni gospodarzy.

arrowZobacz zdjęcia  

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok