W dniach od 6 do 26 maja 2012 roku wraz z Norbertem Szczurkiem z klasy III B uczestniczyliśmy w stażu zawodowym zorganizowanym przez szkołę gastronomiczną Berufliche Schule 7 w Norymberdze. Pierwsze 3 dni spędziliśmy na zapoznaniu się ze szkołą, systemem nauczania zawodu w Niemczech. Odbyliśmy także lekcję w trakcie której przedstawiliśmy uczniom niemieckim nasze rodzinne miasto i odpowiedzieliśmy na zadane pytania. Po zajęciach w szkole poznawaliśmy zabytki Norymbergi. W czwartym dniu zaczęliśmy staż zawodowy. Pierwszy tydzień pracowałem w hotelu NH HOTEL, a Norbert w firmie cateringowej DATEV. Po tygodniu nastąpiła wymiana. W hotelu szef kuchni, Pan Heller, znany niemiecki kucharz, odbył z nami szkolenie na temat kuchni molekularnej, która jest jego specjalnością.
W czasie całego wyjazdu nawiązaliśmy wiele ciekawych znajomości, zawodowych oraz prywatnych, a także udoskonaliliśmy naszą znajomość języka angielskiego w praktyce.
Szczerze polecam taką formę doskonalenia umiejętności zawodowych każdemu, kto ma okazję z niej skorzystać, ponieważ zdobyłem bardzo dużo doświadczenia, poznałem wielu wspaniałych ludzi, a zdobyta wiedza i umiejętności na pewno przydadzą mi się w przyszłym życiu zawodowym.
Tomasz Mierzwa kl. III A