W dniach 15-19 października, podczas gdy my gościliśmy uczniów ze Słowacji, nasi uczniowie z klas: IIIJ, IIIB, IW i IVB pod opieką p. Fundament i p. Katarzyńskiej przebywali w zaprzyjaźnionej szkole w Presovie. Odbyły się tam Dni Kuchni Polskiej. Nasi uczniowie zaprezentowali między innymi schab ze śliwką i sosem owocowym oraz polski tort orzechowy z masą bakaliową. Podczas lekcji nauczyli się sporządzać słowackie specjały: zupę ziemniaczaną przecieraną, gulasz z wątróbek, kluski wątrobiane do rosołu oraz oczywiście knedliczki z gulaszem i surówką z białej kapusty. Dziewczęta z kl. IIIJ obsługiwały gości w szkolnej restauracji prezentując swoje zawodowe umiejętności.
Przez dwa dni młodzież brała udział w pracach restauracji hotelu w Tatrzańskiej Łomnicy, sporządzając, pod okiem szefa, potrawy z ich karty menu a kelnerki obsługiwały gości w hotelowej restauracji. Zorganizowano też wycieczkę do Strbskego Pleso, gdzie podziwiali piękne jezioro oraz panoramę Tatr Wysokich.
Zobacz zdjęcia