Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

dzien jezykow201322 listopada 2013 roku odbył się w naszej szkole po raz piąty Dzień Języków Obcych. Uroczystość odbyła się na sali gimnastycznej. Uczniowie pod opieką nauczycieli: M. Wiśniewska, M. Kowalik-Alherwy, A. Stec, M. Kędzior, M. Podstawski, M. Dudek-Zacharska, M. Czyż, A. Borkowska-Sajduk, L. Jędrychowska, B. Brągiel przygotowali pięknie udekorowane stoły wraz z potrawami poszczególnych państw. Uczestnicy imprezy mieli okazje degustować smakołyki spożywane w Japonii, Anglii, Szkocji, Niemczech, Austrii, Francji, Stanach Zjednoczonych, Słowacji. Pani wicedyrektor Małgorzata Matysik wręczyła również europassy uczniom naszej szkoły, którzy przebywali na stażach zagranicznych w Niemczech, Francji i Słowacji.

ANGLIA
Klasa 1k przygotowała „stolik angielski” pod kierunkiem wychowawcy Macieja Kędziora. Uczniowie skoncentrowali się na przygotowaniu tradycyjnych angielskich potraw. Na tych,co nie jedli wcześniej posiłku, czekało typowe, obfite angielskie śniadanie - jajka na bekonie i tosty, które przygotował Przemek Kurek.Uczeń ten również uraczył nas smacznym kokosowym puddingiem. Na stole nie mogło zabraknąć ulubionej przez Brytyjczyków ryby z frytkami, która zeszła z patelni Ryśka Adamskiego i Janusza Greli. Ci młodzi adepci sztuki kulinarnej wykonali potrawę o nieco dziwnej nazwie „ toad in the hole”, co nie zraziło zwiedzających, którzyoczyścili wielką tacę z „ropuszek w norce” co do sztuki. Łasuchy także znalazly coś dla siebie - pyszne ciasteczka „brownies” i „apple pie” zadowoliły podniebienie każdego smakosza,tym bardziej,że autorki Roksana Ściepuro i Magdalena Sokół miały w odwodzie baniaczek tradycyjnej angielskiej herbaty z mlekiem.Trudno się było dopchać do stołu. Młodzi kucharze usłyszeli pochwałę z ust fachowca - nauczyciela zawodu pani Alicji Wcisło.Wszystko smakowało naszym miłym studentom z AIESEC-u - Laurze z Finlandii, Kate z Chin i Amrowi z Egiptu.
Długa kolejka była też do Eli Mleko,która prowadziła konkurs dotyczący wiedzy o Anglii. Przelicznik był prosty - dobra odpowiedź - smaczny cukierek.
Chętnych nie brakowało. Wszystkiemu towarzyszyła płynaca z glośnika muzyka najsłynniejszych angielskich zespołów muzycznych ( Gerard Mach ). Do czytania kusiły egzemplarze książek w wersji oryginalnej angielskich autorów : A. Christie, A. Conan Doyla, Lewisa Carolla, J.R.R. Tolkiena czy H.G. Wellsa

SŁOWACJA
Stanowisko przedstawiające Słowację przygotowali uczniowie którzy odbyli zagraniczny staż w Tatrzańskiej Łomnicy w ramach programu Leonardo da Vinci. Byli to uczniowie z obecnych klas IVa, IVc, IVh oraz IVj (Bartosz Broda, Piotr Rojek, Anita Kotaba, Magdalena Malec, Justyna Guśtak, Paulina Zborowska, Katarzyna Pawlik i Grzegorz Świder). Opiekunem grupy był pan Marcin Podstawski. W czasie Dnia Języków Obcych można było podziwiać fotografie Tatr Wysokich, ulotki ze Słowacji zebrane przez uczniów przedstawiające atrakcje turystyczne tego kraju oraz mapy niektórych miejscowości. Multimedialna prezentacja pozwoliła przenieść się do naszych południowych sąsiadów i zobaczyć co kryją w sobie miejscowości takie jak Tatrzańska Łomnica i Poprad. Ponadto uczniowie klasy IVa przygotowali do degustacji słowackie przysmaki: pierogi z bryndzą oraz ser Gouda zapiekany w panierce a na deser czekoladę przywiezioną ze Słowacji. Na koniec wszyscy uczniowie, którzy byli na stażu z programu Leonardo da Vinci otrzymali od Dyrekcji certyfikaty potwierdzające odbycie stażu na Słowacji.

SZKOCJA
Klasa IId przygotowała stoisko o Szkocji. Było ono bogato przyozdobione flagami, godłami, napisami, broszurami i zdjęciami, które przybliżały krajobraz, historię i kulturę tego kraju. Najważniejszym elementem tego stoiska była prezentacja multimedialna przygotowana przez kilku uczniów. Ania Moryc przygotowała slajdy podające ogólne wiadomości o Szkocji, jej obszarze, ludności i wyróżniającym ją stroju szkockim. Magda Wojciechowska przygotowała slajdy ukazujące piękno krajobrazu szkockiego słynącego z gór, jezior i zabytkowych zamków. Justyna Nowak przygotowała wiadomości o bohaterach walczących o wolność Szkocji – Williamie Wallace i Robercie the Bruce. Ewelina Luty o Parlamencie i partiach w tym kraju. Paulina Kubasiak przybliżyła uczniom najsławniejszych szkockich naukowców, inżynierów i pisarzy. Mateusz Jakubiak opisał legendę o potworze z Loch Ness i zmontował całość prezentacji dodając tradycyjną muzykę szkocką. Ewelina Luty i Mateusz Jakubiak upiekli również wg tradycyjnego przepisu typowe maślane szkockie ciasteczka, które cieszyły się dużym powodzeniem. Oprócz prezentacji przygotowane były również 3 broszurki o tej samej tematyce.

FRANCJA
Dzień Języków Obcych- Francja.
Jak co roku i tym razem mieliśmy okazję, choć na chwilę przenieść się do Francji . Uczniowie klasy II h: Justyna Matoga, Aleksandra Stachurska, II i oraz III a zabrali wszystkich gości do tego pięknego kraju i jego stolicy. Powitalne bonjour usłyszeliśmy od eleganckiej i szykownej Coco Chanel (Patrycja Majcher), pięknej Esmeraldy (Natalia Kopytkiewicz) i seksownej Brigitte Bardot (Patrycja Niezgoda). Dziewczyny zaserwowały nam sałatki z sosem vinaigrette, wyśmienite francuskie sery, croissanty. Kasia Magiera ugościła nas quiche lorraine, a Tomasz Nowak i Wojciech Kurzdym pozwolili nam delektować się tartą z jabłkami. Galeria zdjęć z multimedialnej prezentacji, przygotowana przez Dominikę Błaszkiewicz i Paulinę Wesołowską zachęciła nas do niezwłocznego odwiedzenia Paryża. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się także konkurs wiedzy na temat kuchni francuskiej.
Uczestniczy stażu w Saint Michel Mont Mercure Radosław Znyk i Magdalena Rykowska podzielili się z nami swoimi wrażeniami z pobytu we Francji. Z niecierpliwością i zaciekawieniem czekamy na kolejną edycję Dnia Języków Obcych.
À l’année prochaine.

NIEMCY, AUSTRIA
W tym roku stoisko języka niemieckiego głównym punktem swojej prezentacji uczyniło specjały kuchni niemieckiej. Na naszym stole królowały potrawy typowe dla różnych regionów Niemiec serwowane przez uczniów w tradycyjnych strojach bawarskich. Można było degustować Zwiebelkuchen/ciasto cebulowe z Badenii-Wirtenbegii (pd.-zach.Niemcy), Kartoffelsalat mit Frankfurter Würstchen/ sałatkę ziemniaczaną z serwowanymi z grilla frankfurtkami (Pd. Niemcy), Eisbein/bawarską golonkę i Weimarer Zwiebelsuppe/zupę cebulową z Turyngii (śr.Niemcy) Na deser odwiedzający nasze stoisko częstowani byli Käsekuchen/sernikiem wiedeńskim, Lebkuchen/pierniczkami i Apfelkuchen/szarlotką. Ozdobą stołu było też oryginalne niemieckie piwo i wino. Delektując się wszystkimi specjałami nasi goście oglądali prezentację multimedialną na temat Niemiec, wystawę mini-modeli samochodów niemieckich producentów (Mercedes, Audi, Porsche, Volkswagen, Opel, Trabant), plakaty przedstawiające osobistości niemieckiego świata mody, kultury i sztuki oraz kącik z flagami, szalikami i koszulkami niemieckich klubów piłkarskich. Kto uważnie zapoznał się z wszystkimi informacjami przedstawionymi na stoisku mógł na koniec sprawdzić swoją wiedzę w quizie.

Dziękujemy wszystkim, którzy mieli swój udział w przygotowaniu naszego stoiska (Klaudia Stępień – 2i, Justyna Kubas, Monika Mielec – 2h, Dominika Haras, Magda Klasa, Damian Lenda, Iza Nowak, Żaneta Piskało, Kasia Walczak - 3h, Agata Wyczesany, Konrad Walczyk - 3j, Roksana Gajda, Sharon Gill, Kasia Gumienna, Dominika Król, Robert Pabian, Ewa Pryga, Mateusz Zemełka - 3t, Mateusz Mirek, Rafał Kucharski - 4b, Kasia Ibek - 4h, Mateusz Bartosz, Łukasz Jarosz, Justyna Puter, Agnieszka Pyrz, Grzegorz Świder, Kasia Tłuszcz - 4j

Japonia
Po raz pierwszy w Dzień Języków Obcych wybraliśmy się w podróż do Japonii, kraju dla nas odległego i bardzo egzotycznego. Prezentację kraju przygotowali uczniowie klasy 4i razem z nauczycielkami: Martą Kowalik-Alherwy i Moniką Zacharską-Dudek. Na stoisku można było spotkać prawdziwe gejsze, przedstawicielkę stylu harajuku (ubieranie się w jaskrawe i kiczowate stroje pełne kolorowej biżuterii i dodatków), cosplay (styl inspirujący się mangą i anime) oraz prawdziwego ninję wymachującego kataną (tradycyjną bronią samurajów). Oprócz tego na stoisku uczniowie podziwiali figurki origami, tradycyjne naczynia do serwowania sushi i zielonej herbaty, komiksy manga i albumy na temat kultury Japonii. Jako poczęstunek uczniowie 4i przygotowali kulki ryżowe w karmelu i kruche ciasteczka z oryginalną japońską herbatą matcha. Poza tym można było spróbować ryżowych przekąsek z czarnuszką i ostrą pastą wasabi. Uczniowie mogli obejrzeć prezentacje multimedialną o Japonii oraz podziwiać reprodukcje grafik przedstawiających japońskie kwiaty. Dziękujemy za liczne przybycie i duże zainteresowanie kulturą i kuchnią Japonii. Arigatō. Sayōnar.

Stany Zjednoczone

Klasa 3t przygotowała kraj: Stany Zjednoczone przedstawiając Święto Dziękczynienia w USA. Udział brały : Sharon Gill, Katarzyna Gumienna, Agnieszka Ulman, Katarzyna Gil, Dominika Król, Roksana Gajda Karolina Korfel, Weronika Maluty i Karina Marynowska. Przygotowany został indyk z farszem, frytki z sosem, kukurydza, popcorn oraz mini burger. Głównym deserem tego dnia była szarlotka. Zostały przyniesione również sprzęty do przygotowania i podania potraw.
Główną atrakcją była prezentacja multimedialna o święcie Thanksgiving Day, Waszyngtonie oraz wielkim mieście Wielkiej Ameryki: Nowy Jork.

Zapraszamy za rok!

arrowGaleria zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok