Dnia 29 Października 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się Dzień Języków Obcych. Nie zabrakło licznych zabaw, przygotowanych przez uczniów potraw jak i języków obcych. Klasa 3d wraz z p. Małgorzatą Wiśniewską postanowili przygotować, nie państwo a kulturę słowiańską. Ta kultura jako, że cechuję się raczej wiejskim, prostym sposobem żywienia na stole pojawiły się liczne marynowane warzywa jak np. papryka, ogórki. Nie zabrakło również chleba z masłem czy klasycznych smakołyków takich jak Szarlotka czy babki. Typową również dla tej kultury cechą jest chęć do alkoholu choć butelki po wódce wypełniała woda z Krakowskich wodociągów, dawniej na pewno jej nie brakowało na wsiach. Miłą atmosferę również sprawiały stroje uczniów, w przypadku 3d stare stroje mieszane z nowoczesnością co dało bardzo ciekawy efekt. Były również prezentacje, osoby opowiadające o tej kulturze w języku polskim i angielskim.
Stany Zjednoczone zostały przygotowane przez uczniów klas 4t z p. Anetą Stec oraz 3a z p. Marcinem Podstawskim. W czasie dnia języków obcych młodzież na stole USA przygotowała tradycyjne potrawy amerykańskie: naleśniki amerykańskie, muffiny, sernik nowojorski, pączki, hamburgery wraz z Colą i popcornem oraz ciastem amerykańskim i czekoladowym ciastem BROWNIE. By ich skosztować wystarczyło odpowiedzieć na jedno z ponad czterdziestu pytań o Stanach Zjednoczonych i Nowym Jorku w języku angielskim. Ponadto podziwiać można było ulotki z amerykańskich miejsc turystycznych, takich jak Empire State Building czy Six Flags oraz mapy dużych miast. Dopełnieniem tego były katalogi o wielkich metropoliach takich jak Waszyngton, Nowy Jork i Filadelfia. Oprawą do przygotowanych przez młodzież potraw i atrakcji turystycznych były własnoręcznie wykonane plakaty: ze Statuą Wolności, flagą Stanów Zjednoczonych i Parkami Narodowymi w USA. Obok tego wszystkiego znalazły się miniatury Białego Domu i Kapitolu w Waszyngtonie oraz Statuy Wolności i Chrysler Building w Nowym Jorku, a także butelki typowego amerykańskiego whisky. Młodzież mogła też poczytać w języku angielskim o geografii, historii, potrawach, Świętach Narodowych, religii i sporcie w Stanach. Zainteresowaniem cieszyła się lista wszystkich prezydentów wraz z ich zdjęciami oraz mapa ze wszystkimi 50 stanami. Poczytać można było też ciekawostki o USA i obejrzeć na rzutniku potrawy amerykańskie oraz wspaniały widok z lotu ptaka na Manhattan. Najbardziej jednak wszystkich cieszyło to, że wszystkie opisy były w języku angielskim, co dało szansę na wyćwiczenie języka angielskiego.
W tym roku stoisko języka niemieckiego głównym punktem swojej prezentacji uczyniło specjały kuchni niemieckiej. Na naszym stole królowały potrawy typowe dla różnych regionów Niemiec serwowane przez uczniów w tradycyjnych strojach bawarskich. Można było degustować Zwiebelkuchen/ciasto cebulowe , Kartoffelsalat mit Frankfurter Würstchen/ sałatkę ziemniaczaną z serwowanymi z grilla frankfurtkami i Eisbein/bawarską golonkę. Na deser odwiedzający nasze stoisko częstowani byli Schwarzwälder Kirschtorte/tortem „Czarny las”, który zrobił furorę, Apfelkuchen/szarlotką i ciastem niemieckim z makiem i cynamonem. Ozdobą stołu było też oryginalne niemieckie piwo i wino. Delektując się wszystkimi specjałami nasi goście oglądali prezentację multimedialną na temat Niemiec i Bawarii, wystawę minimodeli samochodów niemieckich producentów (Mercedes, Audi, Porsche, Volkswagen, Opel), kącik sportowy z oryginalnym szalikiem i koszulką klubu piłkarskiego Bayern München oraz wuwuzelą w kolorach niemieckiej flagi. Chętni do spróbowania niemieckich smakołyków musieli sprawdzić najpierw swoja wiedzę na temat krajów niemieckojęzycznych i pochwalić się znajomością języka niemieckiego.
Dziękujemy wszystkim, którzy mieli udział w przygotowaniu naszego stoiska (Karolina Kutrzeba, Justyna Mikołajczyk – kl. 2a, Sylwia Bajor, Kinga Gałysa, Janusz Grela, Kinga Kwiecień, Natalia Jazowska, Bartek Kurek, Przemek Kurek, Marzena Maniak – kl. 2k, Lucyna Woźniak – 3i, Ania Fit, Ewelina Mazgaj, Patrycja Rusiniak, Monika Mielec – 2h, Agata Wyczesy i Karolina Perek– 4j).
Uczniowie klasy 1A przygotowali stoisko o Szkocji. Uczennica Andżelika Głowa przygotowała prezentację z której można było dowiedzieć się o obszarze, geografii, przyrodzie i historycznych miastach tego przepięknego regionu Wielkiej Brytanii. Jadzia Całek i Kasia Barczewska były autorkami dwóch plakatów z których jeden przedstawiał legendę o potworze Loch Ness a drugi symbole Szkocji. Kasia Krzyworzeka upiekła owsiane i maślane ciasteczka wg tradycyjnej szkockiej receptury - były bardzo smaczne. Karolina Wolfram poszukała informacje na temat tradycyjnych szkockich dań i stroju. Klaudia Jagła potrafiła podać te informacje zainteresowanym w języku angielskim. Przeglądając broszurki i przewodniki po Szkocji można było zapoznać się z bohaterami, postaciami historycznymi i przepięknymi zamkami z których słynie ta część Wielkiej Brytanii.
»Zapraszamy do galerii zdjęć