Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

francja2014W dniach 15 – 22 listopada 2014r. 6 uczniów oraz 7 nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 wzięło udział w 5. Edycji Forum pt. „Europejskie Okrągłe Stoły”, które odbyło się w Saint Michel Mont Mercure we Francji. Urząd miasta Krakowa reprezentował inspektor oświaty p. Tomasz Zemanek. Delegacji Szkoły przewodniczył wicedyrektor Józef Wątorczyk , któremu towarzyszyli nauczyciele przedmiotów zawodowych: Małgorzata Kosek-Ankus, Magdalena Nosek, Małgorzata Żelawska – Wilk, Tomasz Dera oraz nauczyciele języków obcych pełniący rolę tłumaczy: Anna Borkowska – Sajduk ( język francuski ) i Maciej Kędzior ( język angielski ) oraz uczniowie Agata Kordas, Katarzyna Kubas, Monika Nowak, Tomasz Kawula, Maciej Kluba i Konrad Walczyk.

W Forum uczestniczyli również nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z dyrektorem Pawłem Muchą na czele.
Po przyjeździe do St. Michel uczestnicy Forum zostali gorąco powitani przez dyrektora Szkoły - panią Sandrine Roze oraz koordynatorów Projektu: Christelle Masse, Jeannicka Planchot i Samuela Moreau. W tej edycji Forum Polska została wybrana krajem honorowym, obok Finlandii, Irlandii i Włoch. Inaugurację przyjęcia bufetowego przygotowanego przez kraje honorowe dla zaproszonych gości przewidziano na wtorek 18 listopada w czasie seminarium pt. „ Kulinarne Dziedzictwo Europejskie: piękna historia i wiedza, którą należy przekazywać i którą należy się dzielić, aby wspólnie budować trwałą przyszłość.” Prezentację dziedzictwa kulturowego miasta Krakowa przedstawił pan inspektor Tomasz Zemanek. Część oficjalną zakończyło wręczenie europassów uczniom francuskim, którzy odbyli staże w krajach partnerskich . Kolejnym punktem programu była degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez kraje honorowe. Polski stół cieszył się dużym zainteresowaniem gości. Uczniowie z nauczycielami przygotowali: staropolski żurek z białą kiełbasą, pasztet z królika z żurawiną, karpia zatorskiego wędzonego z chrzanem i bitą śmietaną, roladę wieprzową z knelem drobiowym, paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kapustą. Przy naszym stole szczególnie długo zatrzymał się przewodniczący CFA pan Philippe Teillet z wiceprzewodniczącą panią Regine Rault.
Następnego dnia polska delegacja z inspektorem Tomaszem Zemankiem, wicedyrektorem ZSG nr 1 Józefem Wątorczykiem , dyrektorem ZSPS Pawłem Muchą uczestniczyła w spotkaniu z merem , panem Martineau oraz zwiedziła Saint Michel Mont Mercure. Największą atrakcją było zwiedzenie kościoła i dzwonnicy z figurą św. Michała Archanioła pokrytą listkami z prawdziwego złota. Od godz. 1100 w pomieszczeniach warsztatowych szkoły odbyły się Targi Produktów Regionalnych Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego. W czasie pokazów przygotowanych przez poszczególne kraje partnerskie (było ich w sumie 16 ) przewidziano degustację dla zaproszonych gości, uczestników Forum, producentów, szkół partnerskich, szefów kuchni, cukierników, piekarzy oraz właścicieli hoteli europejskich. Jak zwykle polski stół należał do najbogatszych i najpiękniejszych.
Wieczorem tego samego dnia miała miejsce uroczysta galowa kolacja z wykwintnym francuskim menu, w czasie której obecni na Forum goście podpisali „Kartę współpracy i wymiany na lata 2014 - 2018”. Celem tej współpracy jest dalsze podnoszenie poziomu jakości wymiany zawodowej i międzyludzkiej podczas staży europejskich w ramach kształcenia się przez całe życie. Kartę podpisał inspektor T. Zemanek i dyrektorzy obu polskich szkół zawodowych.
Po ciężkiej pracy przyszedł czas na relaks – uczestnicy Forum, podzieleni na grupy, zwiedzali atrakcje tego pięknego kraju nad Loarą – Wandeę. Do najwspanialszych należały:
historyczny park Puy du Fou, wyspa Noirmoutier, starówka miasta Roche sur Yon, restauracja „La Marine” posiadająca 2-ie gwiazdki Michelina, profesjonalnie prowadzone farmy, winnice i restauracje. Po pożegnalnej kolacji w Puy du Fou uczestnicy wyruszyli
w podróż do Paryża, który zachwycił swoim urokiem a ze świąteczną iluminacją wyglądał po prostu bajkowo. Sacre Coeur, plac Concorde, Louvre , Notre Dame pozostawiły niezapomniane wrażenia w sercach uczestników. Oczywiście podziw wzbudziła również pięknie oświetlona wieża Eiffla.

Cele Forum, nakreślone przez wiceprzewodniczącą stowarzyszenia CFA panią Regine Rault w mowie inauguracyjnej, zostały niewątpliwie osiągnięte. Należą do nich:

- sprzyjanie budowaniu długotrwałych i solidnych więzi między wszystkimi partnerami europejskimi.
- zbliżanie uczestników szkoleń zawodowych pochodzących z różnych regionów
- promowanie różnorodności kulturowej za pośrednictwem mobilności i wymiany
- stwarzanie dogodnych warunków do prowadzenia programów szkoleniowych
w przestrzeni europejskiej
- dbanie o korzystny wizerunek programów przyuczania do zawodu
- łączenie dziedziny „przyuczania do zawodu” z dążeniem do doskonałości
- wzbogacanie potencjału zasobów ludzkich przedsiębiorstw
- uczestniczenie w rozwoju produkcji lokalnej i jej rozpowszechnianiu

Wyjazd na 5. Edycję Forum Europejskiego „Europejskie Okrągłe Stoły” przyniósł wiele cennych doświadczeń zawodowych i wrażeń z pobytu w tym pięknym kraju, pozwolił nawiązać kontakty i prywatne znajomości. Czekamy niecierpliwie na 6. Edycję...

» Zapraszamy do galerii zdjęć 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok