Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

slowacjaStaż zawodowy Projektu „Gastronomia - uczymy się w Europie" w ramach programu ERASMUS+ odbył się w dniach 9.03.2015 r. do 28.03.2015 r. na Słowacji w szkole Stredna Odborna Skoła Obchodu a Słuzieb SDH 3, Presov - Szkolna restauracja SEN i Penzion Tenniscentrum Tatrzańska Łomnica. Uczniowie naszej szkoły Agata Kardas, Justyna Kucharzyk, Tomek Kawula kl. IIIa, Ewelina Kamil Karbowniczek kl. III j, uczestniczyli w praktyce zawodowej w zakładach gastronomicznych.

Pracowali na stanowisku pomocnik kucharza, sporządzali potrawy współczesnej kuchni , a także potrawy tradycyjne regionalne kuchni słowackiej : bryndzowe haluszki ze skwarkami, vyprazany syr,knedliki, kuraci vyvar, strudle z owocami.
Pracowali przy obsłudze gości podczas serwowania śniadań, obiadów, kolacji oraz bankietów. W wolnych chwilach uczniowie uczestniczyli w wycieczkach, poznawczych i krajoznawczo - turystycznych różnych regionów Słowacji. Zwiedzali Stare Miasto w Presowie, Koszycach oraz spędzali czas w Tatrach Wysokich. Zwiedzali Hotel Grand Praha**** w Tatrzańskiej Łomnicy, Hotel Kempinsky***** na Strebskim Pleso, Hotel Hilton w Koszycach oraz Hotel Belier*** w Presovie. Zapoznali się z piękną ekspozycją Muzeum Narciarstwa i Muzeum Parku Tatrzańskiego w Tatrzańskiej Łomnicy. Z kolei na Strebskim Plesie gdzie można dotrzeć górską kolejką, podziwiali zimowy krajobraz Wysokich Tatr oraz próbowali swoich sił w biegach narciarskich. W ośrodku Tenniscentrum uczestniczyli w zajęciach sportowych takich jak tenis ziemny, siłownia, gra w billada, biegi .Słowacja jest krajem bardzo gościnnym, ciekawym pod względem kultury, mentalności i języka. Rzemiosło ludowe świadczy o bogatej tradycji tego kraju.

Opiekunem stażu była p. Bogumiła Podgórska

» Zapraszamy do galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok