Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

Grand hotelW dniach 28.09 - 16.10.2015 r. uczniowie z klasy III h - Patrycja Kozera, Bartłomiej Świdzikowski, Mikołaj Stolarski, Monika Dura, Sylwia Grad oraz z klasy III c - Anna Kućka, Grzegorz Pazdan, Natalia Nowoświat odbywali zagraniczny staż w Norymberdze w ramach projektu „Gastronomia uczymy się w Europie” z programu Erasmus+.

Uczestnicy stażu pracowali w najlepszych hotelach i restauracjach w mieście (Grand Hotel, Lorenz Cafe, LiteraturHaus, Goldenes Posthorn), w których podnosili swoje kwalifikacje zawodowe, a także doskonalili umiejętności posługiwania się językiem niemieckim i angielskim. Podczas praktyk stażyści uczyli się obsługi gości, przygotowywać specjalności kuchni frankońskiej i nie tylko, pracy w międzynarodowych zespołach. W czasie naszego pobytu mieliśmy okazję zwiedzić zaprzyjaźnioną szkołę gastronomiczną i zapoznać się z system kształcenia zawodowego w Niemczech. Wyjazd wzbogacił nas kulturalnie, gdyż w wolnym czasie zwiedzaliśmy miasto Norymbergę, bogate w stare gotyckie kościoły, zamek, piękne malownicze uliczki oraz liczne muzea. Udało nam się także wyjechać na całodzienną wycieczkę do Monachium, gdzie doświadczyliśmy znanej na całym świecie atmosfery Oktoberfest. Wycieczka ta wywarła na wszystkich ogromne wrażenie i dostarczyła niezapomnianych wrażeń. Staż w Norymberdze uważamy za bardzo udany, a doświadczenia na nim zdobyte z pewnością zaowocują w życiu zawodowym i osobistym naszych uczniów. Opiekunami na wyjeździe były: p. B. Brągiel i p. M. Nosek.
» Zapraszamy do galerii zdjęć
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok