Pragniemy zaprezentować wyniki ewaluacji zewnętrznej przeprowadzonej w Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim nr 10 wchodzącym w skład Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie. W dniach od 2 do 16 grudnia 2015 roku zespół wizytatorów ds. ewaluacji z Kuratorium Oświaty w Krakowie przeprowadził w naszej szkole badanie tego typu.
Ewaluacja zewnętrzna polega na zbieraniu i analizowaniu informacji na temat funkcjonowania szkoły w obszarach wyznaczonych przez wymagania państwa:
Ewaluacja ma także na celu ustalenie, czy szkoła spełnia badane wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 6.08.2015 r. Szkoła może spełniać wymagania na poziomie podstawowym i podejmować działania z wysokiego poziomu wymagania.
Na podstawie zebranych danych został sporządzony raport, który obejmuje podstawowe obszary działania Szkoły: „Uczniowie nabywają wiadomości i umiejętności określone w podstawie programowej", „Szkoła lub placówka wspomaga rozwój uczniów, z uwzględnieniem ich indywidualnej sytuacji", „Szkoła lub placówka, organizując procesy edukacyjne, uwzględnia wnioski z analizy wyników sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego, egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz innych badań zewnętrznych i wewnętrznych".