6 lutego 2016 r. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego wypełnił się zapachem bezglutenowych pyszności! Tego dnia, na osiedlu Złotej Jesieni w Krakowie odbyły się warsztaty kuchni włoskiej.
W planach było wiele pyszności, ale przy 80. osobach rąk do pracy nie mogło zabraknąć. Uczestnicy zostali przydzieleni do 11 stanowisk, gdzie czekały już na nich przygotowane karteczki z nazwami potraw, książeczki z przepisami oraz potrzebne składniki. Skompletowane zespoły, przyodziane w fartuszki, czym prędzej wzięły się do pracy. W pierwszym rzucie powstały: chleby domowe z mąką gryczaną, bułki rozetki (jedne z dodatkowymi ziarnami), jasne chleby, bułeczki z orzechami oraz 3 chrupiące pizze. Gdy drożdże intensywnie pracowały w wymienionych potrawach, wszystkie zespoły z ogromnym zapałem wzięły się za przygotowywanie deserów oraz zupy z roślin strączkowych i zbóż. Dorośli uczestnicy wprawiali się w wyrabianiu ciasta, a małe pomocniczki potwierdziły, iż są mistrzyniami wykrawania ciasteczek, co można zaobserwować na poniższych zdjęciach. W czasie wyrastania drożdżowych specjałów powstały: kruche ciasteczka, tartaletki oraz ciasta z jabłkami i mascarpone. Następnie wszystko trafiło do pieców i nadszedł czas na wymianę doświadczeń, przepisów i pomysłów. Rozmowom nie było końca, a z piekarników raz po raz wyciągano pyszności, które w bardzo krótkim czasie znikały z blach (tradycyjnie największym zainteresowaniem cieszyła się pizza, choć chleby, bułeczki oraz ciasta starały się jej dorównać). Nawet niesubordynacja piekarników, które przy pieczeniu dwóch chlebów postanowiły się wyłączyć, nie zepsuła efektu końcowego, bo choć chlebki nie wyglądały modelowo to przepyszny smak pozostał. Niespełna pięć wspólnych godzin minęło bardzo szybko i nikt nie miał czasu na nudę.
Gdy już wszystko zostało wyciągnięte z piekarników, zjedzone ze smakiem, a stanowiska uprzątnięte, każdy mógł liczyć na paczkę-niespodziankę oraz książeczkę z wypróbowanymi przepisami (i nie tylko). Warsztaty jak zwykle okazały się świetną okazją do zdobycia kulinarnej wiedzy, tak ważnej w bezglutenowej kuchni, udowadniając, że bezglutenowe, również może być pyszne.
Joanna Małota
Serdecznie dziękujemy:
Dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, za udostępnienie sal warsztatowych oraz ciepłe przyjęcie. Paniom Wandzie i Dorocie oraz Panu Tomaszowi, pracownikom ZSG nr 1, za życzliwość oraz ogromną pomoc podczas warsztatów. Firmie Nutri Free oraz Friendly Food za dostarczenie produktów, przygotowanie przepisów i bezglutenowe upominki oraz Pani Annie Rychłowskiej za prowadzenie całych warsztatów. Joannie, Małgorzacie i Piotrowi (naszym Członkom), za ogromne zaangażowania oraz serce włożone w organizację warsztatów.
Czytaj więcej na stronie https://www.celiakia.pl