Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

piknik20161 czerwca 2016 roku uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 brali udział w Szkolnym PiKniKu. Przyświecała mu myśl Hipokratesa „Jesteś tym, co jesz”. Piknik został zorganizowany w ramach projektu „Jedz lokalnie-myśl globalnie - od ogródków szkolnych do zrównoważonych systemów żywnościowych” finansowego ze środków Unii Europejskiej (nr umowy DCI-NSAED/2014/349-033) realizowanego w Naszej Szkole przez klasy II a i II k z wychowawcami: paniami Sylwią Ptasznik i Martą Wierdak – Róż oraz panią Sylwią Czekaj przy współpracy z organizacjami: Polska Zielona Sieć oraz Otwarty Plan.

W tym pięknym, słonecznym dniu na naszym uroczym, pełnym kolorowych kwiatów szkolnym placu mogliśmy skomponować własnego wegeburgera, poczęstować się świeżą sałatką warzywną i dodać energii pysznymi ciasteczkami owsianymi.
Niektórzy, przyzwyczajeni do mięsnych hamburgerów, szczególnie męska część gości Pikniku, byli zaskoczeni składem i smakiem podawanych burgerów. Stwierdzili, że niczym nie ustępują one tym tradycyjnym, a nawet są smaczniejsze. Z całą pewnością –  zdrowsze! Receptury wszystkich piknikowych dań zostały wybrane przez grupę projektową na podstawie wskazówek naszego eksperta w dziedzinie gastronomii – pani Alicji Wcisło, pod której czujnym okiem uczniowie klasy II a przygotowali i wydawali burgery.  Sałatkę i ciasteczka przygotowali również uczniowie II a pod opieką pani Małgorzaty Wilk i pani Marty Łazarskiej.  Działał również Kącik Fair Trade, nad którym rozchodził się aromat świeżo mielonej kawy oraz różnego rodzaju herbat. Kawa i herbaty serwowane podczas Pikniku były wyprodukowane i sprzedawane zgodnie z zasadami Sprawiedliwego Handlu.  Wydarzenie to propagowało ideę zdrowego, zrównoważonego odżywiania oraz uwrażliwiało na  globalny problem marnowania żywności. Przy piknikowych stolikach wszyscy chętni mogli wysłuchać prelekcji na temat sposobów niemarnowania żywności oraz zapoznać się z zasadami najnowszej piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.  Wyświetlano filmy dotyczące tematyki realizowanego projektu EATHINK 2015.  Na zakończenie chętni uczniowie wzięli udział w quizie „Jedz lokalnie, myśl globalnie” przygotowanym w aplikacji quizizz. Słodkie nagrody: czekolady i ciasteczka ze Sprawiedliwego Handlu otrzymały: za I miejsce – uczennice klasy I b: Patrycja Cieśla i Wiktoria Nicia, II miejsce – uczennica klasy III h: Roksana Gdula i III miejsce: uczennica klasy II a: Karolina Wolfram.
Ten dzień był naprawdę udany, a wszyscy, którzy odwiedzili nasz Piknik, zgodnie stwierdzili, że należy wpisać go w tradycję Naszej Szkoły.
 
» Zapraszamy do galerii zdjęć
logosy
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok