W dniach od 23 maja do 10 czerwca 2016 r. grupa młodzieży w składzie: Aleksandra Stawiarz kl.IIi, Anna Przebinda kl. IIi, Elżbieta Mleko kl. IIIk, Izabela Skoczyńska kl. IIIc oraz Mateusz Sikora kl. IIIa wraz z opiekunem panią Iwoną Katarzyńską uczestniczyli w stażu zawodowym na Słowacji w ramach programu Erasmus+ „Gastronomia - uczymy się w Europie”.
Szkołą przyjmującą i organizującą miejsca pracy dla stażystów była Stredna Odborna Skola Obchodu a Służieb w Presovie na Słowacji.
Uczniowie odbywali staż zawodowy w Pension Teniscentrum w Tatrzańskiej Łomnicy. W czasie pobytu stażyści zapoznali się z zasadami sporządzania potraw kuchni słowackiej takich jak np. hovadzia polievka, rieberko, rezen, vyprażeny syr, lievance, palacinky, bryndzowe haluski, tatarska omacka. Uczniowie pracując z wielkim zaangażowaniem nie tylko poznawali tajniki kuchni słowackiej ale również zasady obsługi a`la carte indywidualnych gości. Młodzież również przygotowywała i obsługiwała przyjęcia okolicznościowe.
Wiosna okazała się idealną porą na wędrówki szlakami Tatr oraz na wycieczki do jaskiń. W ten sposób młodzież spędzała czas wolny od pracy. W Tatrzańskiej Łomnicy skorzystaliśmy z największej atrakcji: kolejki linowej, która w łatwy sposób pozwoliła znaleźć się na szczycie Łomnicy. Tatrzańska Łomnica jeden z ważniejszych ośrodków turystycznych po słowackiej stronie Tatr, słynie z dużej ilości hoteli, pensjonatów i kempingów. Dzięki gościnności gospodarzy Grand Hotelu Praha mieliśmy okazję zapoznać się bliżej z układem funkcjonalnym i ponadstandardowymi usługami tego secesyjnego obiektu. Ten elegancki, doskonale wyposażony hotel, został wybudowany na początku XX wieku, w środku lasu świerkowego. Wielu wrażeń dostarczyła nam wycieczka do Jaskini Bielskiej położonej na skraju Tatrzańskiej Kotliny. Przeszliśmy ponad kilometr podziemnych chodników podziwiając barwne formy naciekowe oraz przepiękne jeziorka. W ostatnim tygodniu stażu zawodowego wybraliśmy się kolejką elektryczną do najwyżej położonej tatrzańskiej osady Strbskiego Plesa. W czasie trzytygodniowego pobytu młodzież również uatrakcyjniała sobie czas wolny spotykając się z rówieśnikami, grając w tenisa oraz billard.
Staż zawodowy na Słowacji dostarczył nam wielu niezapomnianych wrażeń. Trudno powiedzieć czy najbardziej cenne jest zdobyte doświadczenie zawodowe, czy umiejętności językowe, a może okazja do poznania innej kultury czy ludzi. Jedno jest pewne pobyt na tej gościnnej słowackiej ziemi na długo pozostanie w naszej pamięci.
» Zapraszamy dogalerii zdjęć