8 i 9 listopada 2016 r. pięcioro nauczycieli naszej szkoły wzięło udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych z inicjatywy pani Anny Łuszczek, pełnomocnika prezesa Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej do kontaktów ze szkołami zawodowymi.
Tematem przewodnim zajęć była nowa metoda obróbki termicznej sous vide, która z grubsza polega na zapakowaniu przyprawionego mięsa w woreczek próżniowy i ogrzewaniu go w kąpieli wodnej o bardzo precyzyjnie ustalonej temperaturze.
Pozwala ona na wydłużenie okresu przydatności surowców do spożycia, uzyskaniu delikatniejszego smaku potraw, zachowanie nienaruszonej struktury mięsa, witamin i mikroelementów oraz pozwala na efektywniejsze wykorzystanie czasu pracy kucharzy.
Podczas warsztatów poznaliśmy też podstawy kuchni molekularnej, nazywanej również kteatywną, której celem jest wykorzystanie wiedzy naukowej do otrzymania czystych smaków nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Warsztaty prowadził mistrz kucharski- pan Zbigniew Kurleto.
Zdobyta wiedza i umiejętności pozwolą, nam nauczycielom przedmiotów zawodowych, na uatrakcyjnienie i dostosowanie procesu kształcenia adeptów sztuki kulinarnej do wymagań współczesnej gastronomii.
» Zapraszamy do galerii zdjęć