Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

djo201616 grudnia 2016 roku odbył się Dzień Języków Obcych, który  po raz dziewiąty miał miejsce w naszej szkole. W tym roku impreza upłynęła pod hasłem zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Każdego roku nauczyciele i uczniowie zaskakują nas niesamowitymi strojami, prezentacjami i potrawami z całego świata.  W tegorocznej edycji mieliśmy okazję poznać kuchnię i świąteczne zwyczaje następujących państw: Stanów Zjednoczonych, Francji, Niemiec, Walii, krajów skandynawskich oraz miasta Betlejem.

Francja została przygotowana przez p. Annę Borkowską-Sajduk oraz p. Małgorzatę Czyż wraz z klasą IIht i IVc. Na stoisku można było spróbować pysznej sałatki z krewetek, indyka w sosie pomarańczowym i piernika pain d’epices, potraw typowych dla świątecznego okresu we Francji. Dodatkową atrakcją był pięknie nakryty i oświetlony świąteczny kominek.

Niemcy zostały przygotowane przez panie Beatę Brągiel i Dorotę Fiemę wraz z klasami 4k,3a, 2a i 2b. Smak Świąt dały nam odczuć takie potrawy jak: pierniczki Lebkuchen, tradycyjne norymberskie pierniki, migdałowe rogaliki, gwiazdki cynamonowe i kaczka z czerwoną kapustą a także uczniowie przebrani za Mikołajów, kolędy śpiewane po niemiecku i ilustrowana historia choinki.

Stany Zjednoczone  zostały przygotowane przez uczniów klas 3a i 3c  p. Anetą Stec i p. Marcinem Podstawskim. Potrawy, jakich można było spróbować, to tradycyjne brownie z żurawiną, świąteczne muffiny, mini hamburgery oraz pankejki z syropem klonowym. Stoiska pilnowali prezydenccy bodyguardzi a nad wszystkimi pieczę sprawowała Statua Wolności.

Walia została przygotowana przez p. Macieja Kędziora wraz z klasą 4k. Na stoisku można było spróbować tradycyjnych potraw z Walii takich jak Welsh Cakes (ciasteczka z rodzynkami i cynamonem), sałatki z porem oraz placków ziemniaczanych z marchewką. Na stoisku można było pouczyć się języka walijskiego i poćwiczyć trudną wymowę bardzo długich i skomplikowanych nazw rodem z Walii.

Betlejem zostało przygotowane przez p. Martę Kowalik-Alherwy i klasę IV c. Uczniowie przebrali się za członków Świętej Rodziny i serwowali dania typowe dla kuchni palestyńskiej i arabskiej: falafeli (kuleczek z ciecierzycy), ciasteczek mammoul, sałatki fattoush (warzywno-mięsnej) oraz słodkich kulek orzechowych daoud pasha.

Kraje skandynawskie zostały przygotowane przez p. Monikę Zacharską-Dudek oraz klasę 2 ht. Renifery, św. Mikołaj prosto z Laponii oraz Św. Łucja ze Szwecji częstowali gości tradycyjnymi słodkościami świątecznymi takimi jak: piernikami speculoos, kannelbullar (rogalikami z cynamonem), ciastem piernikowym z brusznicą, rogalikami z szafranem od Św. Łucji oraz rozgrzewającą herbatę korzenną z gruszką, cynamonem, goździkami i anyżem.

Dziękujemy wszystkim nauczycielom oraz uczniom za przygotowanie pysznych dań, pięknych strojów i wspaniałych dekoracji !!! Wesołych Świąt !!! Joyeux Noel!!! Frohe Weihnachten!!! God Jul!!! Nadolig Llawen!!! Merry Christmas!!!

» Zapraszamy do galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok