Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. Najwięcej walorów zdrowotnych ma mięso z dzika. Zawiera witaminy i minerały, przede wszystkim magnez, fosfor, wapń, witaminy: B2, B5, B6. Porównując je do mięsa hodowlanego, zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, wołowina, czy wieprzowina. Trzeba również pamiętać, że dziczyzna zawiera więcej mioglobiny (mocno czerwony kolor), która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.
Dziczyzna to mięso okresu jesiennego i zimowego, kiedy to zaczynają się łowy, a mięso tych zwierząt ma inny smak i aromat, gdyż odżywiają się one w tym czasie innym pokarmem niż latem. Luty jest w kalendarzu myśliwskim okresem, kiedy myśliwi mogą pozyskać mięso z dzika. W bieżącym roku szkolnym Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Krakowie objął swoim patronatem Naszą Szkołę. Celem patronatu jest sprawowanie przez Zarząd Okręgowy opieki dydaktycznej nad szkołą poprzez: zapoznanie młodzieży z historią i tradycją łowiectwa, przekazywanie młodzieży szkolnej informacji na temat znaczenia łowiectwa w Polsce oraz okręgu krakowskim, praktyczne pokazy postępowania z tuszami zwierząt łownych oraz zagospodarowania i użytkowania „dziczyzny” (mięsa pochodzącego od zwierząt łownych), wdrażanie zagadnienia „łowiectwo wraz z praktycznym wykorzystaniem produktów mięsnych pochodzących od zwierzyny” w zajęciach edukacyjnych uczniów szkoły. Realizując załażenia współpracy ZSG nr 1 z Polskim Związkiem Łowieckim w Krakowie, 24 lutego członkowie Polskiego Związku Łowieckiego: Tomasz Ciepły – przewodniczący Zarządu Okręgowego, łowczy okręgu krakowskiego, wraz z myśliwym Jerzym Bielczykiem, wygłosili w Naszej Szkole wykład połączony z pokazem na temat rozbiórki i wykorzystania mięsa z dzika w kuchni. W zajęciach uczestniczyli uczniowie klas trzecich. Myśliwi zaprezentowali technikę rozbioru tuszy z dzika, natomiast przedstawiciele statku C.C. Stefan Batory: manager – Krzysztof Zimny oraz szef kuchni – Andrzej Mularczyk, zaprezentowali sposoby wykorzystania dziczyzny w polskiej kuchni. Przygotowanie dziczyzny zajmuje więcej czasu niż innych gatunków mięs, przez co podawane jest ono na specjalne okazje. Pozyskane podczas pokazu mięso będzie specjałem, który uświetni Galę XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbędzie się w Naszej Szkole w dniach 3 – 5 marca b.r.